Genrer og tematikker

”Nøglens vogtere” er en fantasyserie, som Lene Dybdahl blev inspireret til at skrive efter research i Spanien. Serien tager udgangspunkt et historisk sted og beskriver levende Spaniens historie, både i 1400-1500-tallet og i nutiden. Lene Dybdahl er god til at formidle historiske begivenheder og steder til børn med mange medrivende beskrivelser af Alhambra-paladset, den spanske inkvisition, Den Spanske Armada og livet i gaderne i Madrid, Granada og Sevilla.

Forfatteren lader karakteren Tío Pepe tale en blanding af spansk og dansk, og det er forståeligt for børnene, som eventuelt kan støtte sig til en mini-parlør placeret bagerst i bogen. Her finder læseren yderligere oplysninger om historiske steder og personer. Som i mange andre fantasybøger er temaerne kampen mellem det gode og det onde, og børnene er ”de udvalgte”, som skal løse gåderne og arbejde i den gode sags tjeneste. Religion er også et gennemgående tema i serien, og prins Ahmed mærker konsekvenserne og sættes i husarrest, da hans far, sultanen Boabdil, finder ud af, at han er forelsket i en kristen prinsesse. I bind tre oplever David og Laura konsekvenserne af den spanske inkvisitions forhørsmetoder og afbrænding af kættere.

”Nøglens vogtere” er en fantasyserie med en åben verdenskonstruktion, hvor eventyrverdenen (Spanien i 1400-1500-tallet) eksisterer parallelt med nutiden, og hvor David og Laura kan rejse frem og tilbage mellem de to verdener. I fantasybøger med en åben verdenskonstruktion er det ofte menneskebørn, som er hovedpersoner, og tematikken har relation til barnets verden og udvikling, hvilket også er tilfældet med ”Nøglens vogtere”. I modsætning dertil findes fantasyserier med lukkede verdenskonstruktioner som f.eks. J.R.R. Tolkiens ”Ringenes herre”-trilogi, og i den lukkede verdenskonstruktion er hovedpersonerne oftest voksne individer.