Beslægtede forfatterskaber

Med Einspors forkærlighed for både det grumme og det sjove kan man sige, at han har han visse berøringsflader med den børnekære forfatter Dennis Jürgensen. Skal han selv nævne nogle foregangsmænd er det imidlertid Bjarne Reuter og Roald Dahl, der bliver fremhævet.

Bjarne Reuter er, ifølge Einspor selv, hans all time yndlingsforfatter: ”Hans måde at skrive på, rammer noget i mig, så det bare siger sproing! Og hans bedste bøger har jeg læst mange gange.” (Pallesgavebod.dk: ”Henrik Einspor – Manden bag Jack Stump”). Det Einspor særligt er inspireret af hos Reuter er sproget: ”De bedste forfattere er dem, der får en til at glemme, at man læser. Hvor sproget bare flyder ind i en næsten som musik fra ens iPod, og man har læst syv kapitler før man får set sig om. Sådan noget kan Bjarne Reuter. Og så har han samtidig et opfindsomt sprog, der får en til at smile fra øre til øre.” (Pallesgavebod.dk: ”Henrik Einspor – Manden bag Jack Stump”).

Inspiration fra den norske forfatter Roald Dahl er imidlertid også let at finde. Det er navnlig den her blanding af et på sin vis trygt børneunivers og så anslag af noget grotesk, der får en til at tænke på Dahl: I serien om Svend Svovl, hvor hovedpersonen i sig selv er en mærkelig figur med paryk, der bor hos en brovten (dog kærlig) tante og som hele tiden kommer ud for, at forskellige voksne vil snyde ham. Derudover har Einspor også samme bestræbelse efter at fortælle en god historie, hvor det ofte – uden det dog er med samme alvor og tyngde som hos Roald Dahl – er livets grundvilkår, der tages op, såsom kærlighed og død, glæde og sorg, ondskab og godhed.