einspor
Foto: Henrik Einspor

Henrik Einspor

kritiker Damián Arguimbau. Stærkt revideret af cand.mag. Birgitte Duelund Pallesen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
einspor
Foto: Henrik Einspor
Main image
Einspor, Henrik
Foto: Privatfoto

Indledning

Henrik Einspor er en yderst produktiv børnebogsforfatter, der har forfattet mere end 80 bøger. Det store antal betyder, at Einspor har haft mulighed for at lege med mange forskellige genrer og figurer – og der er en blodrød tråd hele vejen igennem forfatterskabet. Gys, gru og spænding er Henrik Einspors genkendelige signatur, hvilket man navnlig kan se i mange af forfatterens serier. Her er der nemlig rumvæsener, seriemordere, zombier og monstre i bunkevis. Men selv om man kommer til at ryste i bukserne, trækker det heldigvis også i smilebåndene. Einspor har nemlig altid et element af humor i sine bøger, som i nogle udgør selve drivkraften, og som i andre får uhyggen til at glide nemmere ned.

 

62632305

Blå bog

Født: 1960 i Frederiksværk.

Uddannelse: Folkeskolelærer fra Hellerup Seminarium.

Debut: Mammuthistorien. Høst, 1991.

Priser: Gyldendals børne- og ungdomsroman-konkurrence, 2001. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 2007.

Seneste udgivelse: Arresø. Løse Ænder, 2022.

Inspiration: Bjarne Reuter.

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”De voksne mente, det var godt med en skrap lærer. Så lavede børnene ikke ballade. Og frøken Syre kunne vel ikke gøre for, at hendes hjørnetænder var lange og spidse. Svend lod sig dig ikke narre. Han så straks, at hun var vampyr.”
”Svend Svovl – de samlede historier 1”, s. 14.

Henrik Einspor blev født i 1960 som den yngste af fem søskende. Han voksede op i Frederiksværk på Nordsjælland. I begyndelsen var det især det at tegne, der optog ham. Einspor producerede en lang række tegneserier i skolen, og han prøvede endda at komme ind på Skolen for brugskunst for at blive reklametegner. Men han kom ikke ind og begyndte i stedet på lærerseminariet i Hellerup. Herefter fik han et job, blev gift, fik børn – og ”forpligtelser” (einspor.blogspot.dk), som han selv nævner på sin hjemmeside – men han drømte stadig om at komme til at lave tegneserier. Efterhånden gik det op for ham, at det sjove bestod i at finde på historien og skrive den, ikke at tegne den. Han droppede derfor tegningen – og fortsatte med skrivningen. I 2005 sagde han sit job op som skolelærer på Amager, og han har arbejdet som professionel forfatter lige siden.

Mens han stadig arbejdede som lærer, lå kuglepennen ikke stille hen. I 1990 deltog han i en skrivekonkurrence i Alt for Damerne, og selvom han ikke vandt, udgav de en af hans noveller. Kort efter skrev han sin første bog, ”Mammuthistorien”, som Høst udgav i 1991, uden at bogen fik den store succes. At han samtidig havde problemer med at få udgivet sine andre manuskripter gjorde, at Einspor helt skiftede spor: fra den følsomme fortælling i ”Mammuthistorien” gik han over til en mere spændingspræget stil med detektiver og mysterier, der skal opklares i sin De fem-agtige serie ”Dykkerdetektiverne”. Det er et skifte, der siden hen har bragt ham megen succes og mange læsere.

I 2009 startede Einspor sit eget lille forlag, Løse ænder. Han driver det fra sin egen matrikel på Vesterbro i København og har fra start udgivet alle sine bøger her. Einspor vil dog ikke droppe skrivningen til fordel for forlæggerbranchen. Han skriver på forlagets hjemmeside: ”Jeg har nu ingen planer om at blive et kæmpeforetagende, for i bund og grund er jeg forfatter, og det er skrivningen, som jeg elsker. Men derfor er det alligevel godt at følge sine bøger helt til dørs og suverænt bestemme, hvordan de skal se ud, og hvornår de skal udkomme.” (einspor.blogspot.dk).

Dykker-detektiverne

”Mammuthistorien” fra 1991 er Henrik Einspors første bog. Den handler om en lille mammut og dens rejse mod syd. Den blev som nævnt ikke en stor succes, og Einspor fortsatte videre af et andet stilistisk spor ikke lang tid efter udgivelsen. Ikke desto mindre giver den et indblik i den følsomhed og evne til at skildre situationer og følelser, som Einspor tager med sig i samtlige af sine efterfølgende bøger.

Således i forfatterens følgende projekt, romanserien ”Dykker-detektiverne”, der starter med ”Vragfiskerens hemmelighed” (1995), hvor de to håbefulde, men også ret håbløse halvsøskende, Karl og Bingo Gotfredsen, har valgt at starte en karriere som dykker-detektiver med mottoet: ”Vi går til bunds i hver en sag”. Karls forældre – og Bingos far – døde efter en større eksplosion i hjemmet forårsaget af farens (i funktion af fyrværkeriproducent) krudteksperimenter. Bingo er vel knap tyve år og smidt ud af søværnets kampdykkerenhed efter ved et uheld at have sprængt nogle sommerhuse i stumper og stykker. Da Karl kun er 13 år, lykkes det Bingo at få lov til at blive udnævnt til værge for ham – og for arven køber han en forfalden husbåd, som de begge skal bo i.

25747135

Tanken med ”Dykker-detektiverne” var at skrive en dansk pendant til ”De fem”-bøgerne og Alfred Hitchcocks ”De tre detektiver”. Meget af handlingen er endvidere henlagt til steder, hvor børn færdes. I det første bind foregår historien dels i Zoologisk museum, dels på Anholt, hvor de i Kattegats dybder skal fiske den skat frem, som en vragfisker har skjult. Uheldigvis er der andre, ret så lyssky personer, der også er på jagt efter samme skat, og ligesom i de kommende bind er de to brødre tæt på at miste livet.

I den ret så spændende ”Bugtalerens kuffert” (1997) foregår handlingen i Danmarks Akvarium og på Bakken. I ”Hitlers kukur” (1997) er handlingen henlagt til den jyske vestkyst, hvor et rygte vil vide, at Adolf Hitler besøgte Klitgården i 1942 og dér forærede den lokale strandfoged et kukur. Men også her når rejsen forbi kendte lokaliteter, som Amalienborg, hvor Karl og Bingo temmelig uforudset drikker te med Dronningen. I denne bog er der endvidere blevet plads til en indlejret meget følsomt skildret kærlighedsaffære mellem Karl og en lokal pige.

Spændingen skærpes i de kommende bøger på bekostning af det mere følelsesbetonede. I ”Rædslernes ø” (1999) bliver Dykker-detektiverne inviteret til Caribien, hvor endnu et grumt mysterium venter på dem. Med ”Sværdets forbandelse” (2000) er gyset næsten ved at få overtaget over humoren, når et dødsfald og et genfærd kommer til at sætte stemningen på Karls skole i forbindelse med et maskebal. I ”Neptuns sønner” (2002) er det et glasøje og et dødsfald, der sætter skub i en større spionaffære, hvor Karl og Bingo naturligvis involveres, og hvor nationens sikkerhed er på spil.

Et kendetegn ved serien er, at spænding, gys og humor går hånd i hånd. Efterhånden som serien udvikler sig, kommer læseren til at kende flere og flere personer. Det er folk som rigmanden og eventyreren Tomlinson og hans smukke, men noget svigefulde sekretær, Bolette. Glemmes skal heller ikke dværgdetektiven Rudolf Richofen, som er tidligere kanonkonge og noget hidsig af sig. Det er Karls og Bingos venner, der retter op på alle de fejltagelser, som de to kluddermikler laver undervejs.

Med Døden i hælene

Lidt uden for nummer har Henrik Einspor forfattet den fantastisk morsomme historie ”Med Døden i hælene” (2001), som i virkeligheden er et omskrevet manus fra en uantaget roman, som Einspor skrev efter sin debut. Historien drager fordel af middelalderens mystik og foregår i året 1352, kort efter at den sorte død har hærget Europa. Bogen vandt en skandinavisk romankonkurrence i 2001.

23797887

”Med Døden i hælene” starter med Gud, der fyrer den fungerende Død på grund af overivrighed (”et halvt år til og Han [Gud] kunne være startet forfra”, som englen Gabriel siger i bogen) og ansætter derfor en ny, temmelig grøn personage som Døden. Denne nye Død bliver besat af tanken om at få høstet en ridder, så Gud kan blive tilfreds med ham, og sådan en er netop på vej hjem til Danmark på sin genstridige og lidet ridderlige ganger. Ridder Clemens har med held skjult sig i Rom for at slippe for pesten. Han er ikke just nogen modig mand, og kun modstræbende indvilger han i at slå følgeskab med den iltre og livsduelige Eline og en kvik og stædig dværg, som tidligere har arbejdet som nar. Situationen kompliceres yderligere for Ridder Clemens, da en meget eftersøgt munk også slår følge med dem. Døden har som sagt et godt øje til Ridder Clemens, men først skal Døden jo indhente ham, og det viser sig at være vanskeligere, end Døden først havde antaget.

Bogen egner sig fortrinligt til oplæsning til de ældste børn, og oplæseren vil more sig kosteligt undervejs.

Jack Stump

Serien om Jack Stump, som Henrik Einspor præsenterer med historien om ”Doktor Skræk og de gale” (2000), er ikke helt almindelig. Jack er en normal dreng, der desværre kommer til at drikke en hel masse ukrudtsgift og først vågner op af sin koma 20 år efter. Da er han en dreng på 10 indeni, men fanget i en 30-årig dværgagtig krop, hvor huden grundet giften er farvet grøn!

26853087

Einspor fortæller, at ideen til karakteren Jack Stump kom, fordi han gerne ville skrive ”en virkelig uhyggelig og overnaturlig historie” og videre fortæller han: ”Det ville ikke fungere, hvis jeg lod et barn være hovedperson, som skulle kæmpe mod seriemordere og zombier og monstre. Derfor opfandt jeg en figur, som på den ene side opførte sig som en voksen; bandede og svovlede og drak sprut, og på den anden siden tænkte som et barn.” På den måde skabte han en på mange måder surrealistisk karakter – som drikker gift og går i koma allerede i første bog – for at give læseren et vink om, ”at i disse bøger kunne alt ske.” (pallesgavebod.dk: Henrik Einspor – manden bag Jack Stump).

Jack Stump bliver privatdetektiv, og han kommer vitterlig også ud for mange besynderlige og faretruende mysterier: seriemordere (”Morderens klo”, 2002), gale professorer, der udfører hjernetransplantationer (”Den forkerte hjerne”, 2002), hekseri (”Mord i Høby”, 2004) og mærkelige abetyve (”Mama Bigfoot”, 2003).

Jack Stump er en hårdpumpet serie for de seje drenge, og den har også fået massiv succes hos netop dette publikum. Den er elementært spændende og meget langt fra at være pæn og opdragende. Jon Rainheimsæter har illustreret Jack Stump med en fabelagtig evne til at indfange spændingen, det komiske og det uhyggelige i sine vittige og skarpe splattertegninger.

Svend Svovl

”Du er jo helt lodden?” sagde han og kneb øjnene sammen. ”Jeg har taget min pels på. Du aner ikke, hvor koldt der kan være her i skoven.” ”Men du har også hår i hele ansigtet?” sagde Svend. ”Og hvad så? Du får også skæg, når du bliver stor, og hold så op med alle de spørgsmål.”
”Svend Svovl - Svend og varulven”, s. 74.

Henrik Einspor skrev oprindeligt historierne om Svend Svovl mellem 2002-2007, hvor de udkom i en serie på 10 bind. I 2013 udkom så en samlet og bearbejdet version af de fire første bøger, ”Svend Svovl – de samlede historier 1”, og i 2014 en ditto af de fire næste, ”Svend Svovl – de samlede historier 2”, med hvilke man har mulighed for at læse bøgerne i rap.

Svend Svovl er en lille, skaldet dreng, der bor hos sin plejemor Oda på landet. Han blev som baby fundet i en papkasse efterladt på den tilstødende landsbys kirkegård. Ingen ville kendes ved den lille dreng, men Oda ville gladelig tage imod ham, så han kunne hjælpe til på hendes gård. Hun lærte imidlertid hurtigt at holde af ikke bare Svends arbejdskraft men også hans livlige person og humør. Og Svend Svovl er da også på alle måder en glad dreng, der ivrigt og modigt kaster sig ud i alle de eventyr, som livet byder ham. Og det er ikke så få. Og måske man ikke skulle sige eventyr – det er nemlig nærmere gyserhistorier, Svend Svovl løber ind i.

51407164

Først finder han ud af, at hans nye skolelærerinde er en vampyr, der hellere vil drikke blod end undervise i matematik. Så forvandler hans normalt søde tante sig til en varulv, der – når Svend som en anden rødhætte dukker op med søde sager til den gamle dame – hellere vil spise ham end de medbragte kiks. Og det var bare to historier. Vi præsenteres også for udyr, søslanger, hovedløse spøgelser og på et tidspunkt selveste døden.

For det meste viser det sig, at de uhyggelige væsener i virkeligheden ikke er så farlige, som de ser ud, og Svends største problem er ofte hans to luskede (men også temmelig uintelligente) klassekammerater Frank K og Palle, der konstant plager Svend med hån og drillerier. Heldigvis har han sin buttede kæreste Bibi med den uudtømmelige pose med slik, der fungerer som hans tro følgesvend ud i alle tænkelige missioner.

Svend Svovl bøgerne er både uhyggelige og finurlige og Lars Petersons ledsagende tegninger ligeså.

 

Ali Zongo

”Min far banker Mulvad let på panden med sin kno. Klonk, klonk! Det lyder, som når man slår på et rør af cement. Mulvad stirrer stift frem for sig. ”Få ham gjort levende igen,” siger jeg. ”Lige nu!” Ali piller sølv-papir af et påskeæg og putter det i munden.”
”Ali Zongo – hønen eller ægget?”, s. 48.

”Ali Zongo” er en serie letlæsningsbøger på i alt otte afsluttede historier omhandlende rumvæsnet og ballademageren Ali fra Planeten Zongo skrevet af Henrik Einspor mellem 2010 og 2014. Ali kom til jorden ved et uheld, da hans rumskib styrtede ned på jorden i haven hos den 11-årige Kurt Dams familie. Rumskibet gik ”kaput gokkelok”, som Ali siger på sit hjemmelavede sprog, og nu er han fanget på jorden hos familien Dam, indtil faren finder ud af at reparere det, og Ali kan komme hjem til Zongo.

Inden rumskibet bliver repareret, er der imidlertid masser af tid til at lave rav i den. Ali, som inderst inde er et både sødt og sympatisk rumvæsen, kommer nemlig altid galt af sted, og ham og Kurt, som hurtigt bliver Alis allierede, bruger det meste af deres tid på at rydde op og gøre ting godt igen efter Alis ulykker.

28506511

I ”Øgler i mosen” morfer Ali sig f.eks. om til en flyveøgle, så han kan være med til at lege med Kurts nye Spitfire modelfly. Men det er selvfølgelig ikke så god en idé at flyve rundt i offentligheden, når det helst skal være en hemmelighed, at man eksisterer, og yderligere dumt, når naboen er en skydegal mand, der ikke er bange for at finde jagtgeværet frem. I det hele taget er Alis særlige alien-evner ofte problematiske, eftersom han sjældent bruger dem med omtanke. Derfor ender førnævnte nabo som en stenstøtte og han selv som Påskeharen i ”Hønen eller ægget”, og derfor bliver Kurts skolelærer fru Lund forvandlet til en dommedagsmissionerende og ofte ”gakkelak” gammel dame i ”Helt gakkelak”.

Det er både med sorg og lettelse, at Kurt og hans familie må sige farvel til Ali, der i bog 8 endelig kan vende tilbage til Zongo i sit nylavede rumskib, mens han forvandler Kurts fars majsmarker til et hav af popcorn.

Ali Zongo-bøgerne er sjove og muntre, og navnlig Alis hjemmelavede bemærkninger og ordsprog får det til at kilde i smilebåndene: ”Koks i kysen”, ”det være nemt som en pære”, ”Ali være stille som en musling” osv. Thomas Balles gakkede tegninger passer godt til både stemning og genre. 

Alt godt fra havet

”Agnete sad på et tæppe og så ud over havet, og det var, som om hun frøs. Mads gik hen til hende og lagde sin arm om hende. ”Du skulle have haft din pels med,” sagde han. Hun nikkede. Tavs som altid og med en sær længsel i sine øjne.”
”Alt godt fra havet”, s. 35-36.

Sammen med ”Nøkkekæret”, ”Vintersorg” og ”Drengen der tænkte ting” tager ”Alt godt fra havet” fra 2014 del i en romanserie, som er mere alvorlig, end man er vant til hos Henrik Einspor. Det handler om gamle sagnfigurer fra dansk og nordisk folketro, og der bliver taget livtag med væsener som det forbyttede troldebarn, Skiftingen, den dæmoniske havmand, Nøkken, og den farlige bjergmand, der bjergtager de unge kvinder.

”Alt godt fra havet” er spundet over den fællesnordiske myte om sælkvinden, som den danske folkevise ”Agnete og Havmanden” kan siges at være en afart af.

I Einspors version foregår det som følger. Fiskehandleren Mads, der bor i en unavngiven provinsby, finder et sælskind på stranden. Han tager det med sig hjem i den tro, at det er en kostbarhed og gemmer det i en kiste som en form for lykkeamulet. Kort efter sælskindsfundet ser han en pige, der er ved at drukne i bølgerne. Mads er i forvejen på udkig efter en kone, så han glædes over fundet af den smukke dame med tang i håret. Han navngiver hende Agnete, gifter sig med hende, og de får to børn.

51207017

Sideløbende arbejder Mads på at udvide sin fiskehandel, der bliver større og større, alt imens Mads han mere og mere grådig. Til sidst har han ikke øje for meget andet end penge, og han bekymres derfor ikke over, at hans tavse kone er ulykkelig og lider af hjemve. Derfor virker det også som en form for hybris, at Mads en dag glemmer nøglen til kisten derhjemme, hvorefter Agnete finder sælskindet og vender tilbage til havet og sin sælmand.

Historien er ikke uhyggelig, men den er fangende og man skal selv lægge brikkerne sammen og finde ud af, hvordan det hænger sammen med Agnete. Læsningen er ikke spor morsom, men derimod præget af alvor og en vis sørgmodighed. Man får sympati med den stakkels sælkvinde, der ufrivilligt er fanget på land. Denne stemning forstærkes af Simon Bukhaves detaljerede og lettere dystre tegninger, der illustrativt ledsager teksten.

Genrer og tematikker

Som nævnt er Henrik Einspors signatur blandingen af spænding, gys, gru og humor, da alle elementer går igen i samtlige af hans bøger (måske lige på nær folkesagnsbøgerne). Proportionerne er imidlertid forskellige, på den måde at der i visse bøger er mere humor end gru (f.eks. i Ali Zongo-serien), mens forholdet i andre er mere lige (f.eks. Svend Svovl-serien). Derfor er det heller ikke helt nemt at kategorisere Einspor i forhold til genre. Forfatterskabet spreder sig over flere genrer, og Einspor har både skrevet science fiction-bøger, noget der minder om kriminalromaner, horror og komedier. Et format går imidlertid igen, idet Einspor, uanset genre, helst skriver serier, f.eks. ”Jack Stump”, ”Svend Svovl”, ”Ali Zongo” og ”Max Skræk”.

Einspor portrætterer i høj grad et børneunivers i sine bøger, hvor det er børnene, der enten kommer ud for et problem eller opdager et problem, og det er videre dem, der må finde en løsning og klare skærene. Jack Stump fra ”Jack Stump”-serien, Kurt i ”Ali Zongo”-serien og Svend Svovl i ”Svend Svovl”-serien er bare nogle af de børnehelte, vi har med at gøre.

Ofte er disse børnehelte nogle lidt finurlige størrelser: Jack er en 10-årig dreng i en gammel mands krop, og Svend Svovl blev efterladt på en kirkegård som baby, han har ikke noget hår – og man har i det hele taget fornemmelsen af, at der er noget særligt ved ham. Overfor børnene står de voksne, der ganske vist ofte er sære, men på den anden side altid tæller en mor eller far eller en plejemor, som kan agere stabil omsorgsperson i det ofte kaotiske mysterium, hovedpersonen befinder sig i. Den voksne er derfor ikke fjenden i Einspors tekster, men fungerer som en tryghedsakse, så universet – på trods af uhyggelige figurer – ikke bliver for skummelt.

Stilistisk er Einspors tekster fyldt med gakkede ordspil og vendinger, og det er i høj grad i sproget, at humorelementet slår igennem. Desuden er Einspors bøger befriende blottet for politisk korrekthed, og i både sprog og handlinger agerer hans karakterer på en ofte ikke ret opbyggelig måde.

Beslægtede forfatterskaber

Med Einspors forkærlighed for både det grumme og det sjove kan man sige, at han har han visse berøringsflader med den børnekære forfatter Dennis Jürgensen. Skal han selv nævne nogle foregangsmænd er det imidlertid Bjarne Reuter og Roald Dahl, der bliver fremhævet.

Bjarne Reuter er, ifølge Einspor selv, hans all time yndlingsforfatter: ”Hans måde at skrive på, rammer noget i mig, så det bare siger sproing! Og hans bedste bøger har jeg læst mange gange.” (Pallesgavebod.dk: ”Henrik Einspor – Manden bag Jack Stump”). Det Einspor særligt er inspireret af hos Reuter er sproget: ”De bedste forfattere er dem, der får en til at glemme, at man læser. Hvor sproget bare flyder ind i en næsten som musik fra ens iPod, og man har læst syv kapitler før man får set sig om. Sådan noget kan Bjarne Reuter. Og så har han samtidig et opfindsomt sprog, der får en til at smile fra øre til øre.” (Pallesgavebod.dk: ”Henrik Einspor – Manden bag Jack Stump”).

Inspiration fra den norske forfatter Roald Dahl er imidlertid også let at finde. Det er navnlig den her blanding af et på sin vis trygt børneunivers og så anslag af noget grotesk, der får en til at tænke på Dahl: I serien om Svend Svovl, hvor hovedpersonen i sig selv er en mærkelig figur med paryk, der bor hos en brovten (dog kærlig) tante og som hele tiden kommer ud for, at forskellige voksne vil snyde ham. Derudover har Einspor også samme bestræbelse efter at fortælle en god historie, hvor det ofte – uden det dog er med samme alvor og tyngde som hos Roald Dahl – er livets grundvilkår, der tages op, såsom kærlighed og død, glæde og sorg, ondskab og godhed.

Bibliografi

Einspor, Henrik:
Mammuthistorien. Høst, 1991
Einspor, Henrik:
Vragfiskerens hemmelighed. Gyldendal, 1995
Einspor, Henrik:
Bugtalerens kuffert. Gyldendal, 1997
Einspor, Henrik:
Hitlers kukur. Gyldendal, 1997
Einspor, Henrik:
Rædslernes ø. Gyldendal, 1999
Einspor, Henrik:
Sværdets forbandelse. Gyldendal, 2000
Einspor, Henrik:
Med døden i hælene. Gyldendal, 2001
Einspor, Henrik:
Neptuns sønner. Gyldendal, 2002
Einspor, Henrik:
Voldgravens skat. Gyldendal, 2005
Einspor, Henrik:
Den 13. : et eventyr med dværg-detektiv Jack Stump. Gyldendal, 2006
Einspor, Henrik:
Skrækkabinettet. Gyldendal, 2007.
Einspor, Henrik:
Porcelænsdukken. Gyldendal, 2009.
Einspor, Henrik:
Alt godt fra havet. Løse Ænder, 2014.
Einspor, Henrik:
Nøkkekæret. Løse Ænder, 2014.
Einspor, Henrik:
Flugten fra skinkeekspressen, Løse Ænder, 2014.
Einspor, Henrik:
Drengen der tænkte ting. Løse Ænder, 2015.
Einspor, Henrik:
Svend Svovl - hidsig halloween. Løse Ænder, 2015.
Einspor, Henrik:
Amals hemmelighed. Danida, 2016.
Einspor, Henrik: Svend Svovl - kuk i tiden. Løse Ænder, 2016.
Einspor, Henrik: Farlig fisketur. Løse Ænder, 2017.
Einspor, Henrik: I klovnenes kløer. Løse Ænder, 2017.
Einspor, Henrik: Stjernedrengen. Løse Ænder, 2017.
Einspor, Henrik: De to myr. Løse Ænder, 2017.
Einspor, Henrik: En grum fisk. Løse Ænder, 2017.
Einspor, Henrik: Menneske-maskinen : die Mensch-Maschine. Løse ænder, 2017.
Einspor, Henrik: Klassens klovn. Løse ænder, 2018.
Einspor, Henrik: Meteor. Løse Ænder, 2018.
Einspor, Henrik: Bølgen. Løse ænder, 2018.
Einspor, Henrik: Ubudne gæster. Løse ænder, 2019.
Einspor, Henrik: Yeti. Løse ænder, 2019.
Einspor, Henrik: Rødt flag. Løse ænder, 2019.
Einspor, Henrik: Lærerens darling. Løse ænder, 2019.
Einspor, Henrik: Tåge over kuldskær. Løse ænder, 2019.
Einspor, Henrik: Børges burgers. Løse Ænder, 2019.
Einspor, Henrik: De to myr. Løse Ænder, 2019. (2).
Einspor, Henrik: Kaput og Finito - Boss vil ha' en panda. Løse ænder, 2020. (1)
Einspor, Henrik: Kaput og Finito - Boss vil ha' bøf. Løse ænder, 2020. (2)
Einspor, Henrik: Kaput og Finito - Boss vil ha' Fat Man. Løse ænder, 2020. (3)
Einspor, Henrik: Urørlig. Løse ænder, 2020.
Einspor, Henrik: Havet stiger. Løse ænder, 2020.
Einspor, Henrik: Virus. Løse Ænder, 2020.
Einspor, Henrik: Blodig Halloween. Løse ænder, 2020.
Einspor, Henrik: Hajpigen. Løse ænder, 2021.
Einspor, Henrik: Skudt ned. Løse ænder, 2021.
Einspor, Henrik: Døden i Råbjerg Mile. Løse Ænder, 2021.
Einspor, Henrik:
Mistet herredømme. Løse ænder, 2022.
Einspor, Henrik:
Arresø. Løse Ænder, 2022.

De samlede historier - serie

Einspor, Henrik:
Svend og vampyren. Løse Ænder, 2013. (1).
Einspor, Henrik:
Mere om Svend Svovl. Løse Ænder, 2014. (2).
Einspor, Henrik:
Gys med Svend Svovl. Løse Ænder, 2015. (3).
Einspor, Henrik: Den nye lærer. Løse Ænder, 2018.

Letlæsningsbøger

Einspor, Henrik:
Doktor Skræk og de gale. 2000
Einspor, Henrik:
Max Svinepels . 2001
Einspor, Henrik:
Zombie-øen. 2001
Einspor, Henrik:
Morderens klo. 2001
Einspor, Henrik:
Frøken Vampyr. 2002
Einspor, Henrik:
Den forkerte hjerne. 2002
Einspor, Henrik:
Rotter på loftet. 2003
Einspor, Henrik:
Den sorte sø. 2003
Einspor, Henrik:
Moster Varulv. 2003
Einspor, Henrik:
Mama Bigfoot. 2003
Einspor, Henrik:
Lig i lasten. 2004
Einspor, Henrik:
Mord i Høby. 2004
Einspor, Henrik:
Det syngende telegram. 2004
Einspor, Henrik:
Uhyret fra sumpen. 2004
Einspor, Henrik:
Kannibalens ring. 2005
Einspor, Henrik:
Vampyrhotellet. 2005
Einspor, Henrik:
Cirkus Splatski. 2005
Einspor, Henrik:
Dyrenes kirkegård. 2005
Einspor, Henrik:
Dødens hus. 2005
Einspor, Henrik:
Søslangen i Søvnløs. 2005
Einspor, Henrik:
Greven uden hoved. 2006.
Einspor, Henrik:
Monster-bamsen : et eventyr med dværg-detektiv Jack Stump 2006.
Einspor, Henrik:
Kanonkongen. 2006.
Einspor, Henrik:
Den onde nabo 2006.
Einspor, Henrik:
Øjne på stilke: et eventyr med dværg-detektiv Jack Stump 2006.
Einspor, Henrik:
Øglens nat: et eventyr med dværg-detektiv Jack Stump. 2007. 16. del af: Dotor Skræk og de gale.
Einspor, Henrik:
Skeletternes by: et eventyr med dværg-detektiv Jack Stump. 2007. 17. del af: Doktor Skræk og de gale.
Einspor, Henrik:
Slim i lange baner: et eventyr med dværg-detektiv Jack Stump. 2007. 18. del af: Doktor Skræk og de gale.
Einspor, Henrik:
De dødes tivoli: et eventyr med dværg-detektiv Jack Stump. 2007. 19. del af: Doktor Skræk og de gale.
Einspor, Henrik:
Det gamle træ. 2007.
Einspor, Henrik:
Kys frøen. 2007.
Einspor, Henrik:
Nattens hævner. 2008. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Skyspejlet : et afrikansk eventyr: elevbog. 2008.
Einspor, Henrik:
I løvens gab. 2008. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Junglens heltinde. 2008. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Villa Diablo. 2008. Serie: 20. del af Doktor Skræk og de gale. Dingo-bøger.
Einspor, Henrik:
Blodtørst. 2008. 21. del af Doktor Skræk og de gale. Dingo-bøger.
Einspor, Henrik:
De røde djævle. 2008. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Det gale gebis. 2008. Dingo. Gul.
Einspor, Henrik:
Spis min gris. 2009. Dingo. Blå
Einspor, Henrik:
Ali Zongo. 2010. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
På afveje. 2010. Dingo Blå.
Einspor, Henrik:
Den onde tvilling.2010. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Morder-huset. 2010. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Jack Stump halloween special. 2010.
Einspor, Henrik:
Fru Jakobis hemmelighed. 2010. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Ormædt. Gyldendal, 2012.
Einspor, Henrik:
Nøkken. Gyldendal, 2012.
Einspor, Henrik:
Vintersorg. Løse Ænder, 2015.
Einspor, Henrik: Banan. Løse ænder, 2021.
Einspor, Henrik:
Masser af slim. Løse Ænder, 2021.

Hansi Hønegal

Einspor, Henrik:
Mord i ketchupfabrikken. Løse Ænder, 2014.
Einspor, Henrik:
Lusk og labre lårbasser. Løse Ænder, 2014.
Einspor, Henrik:
En god dag at klø. Løse Ænder, 2015.
Einspor, Henrik:
Forfulgt af uheld. Løse Ænder, 2015.
Einspor, Henrik:
Med næb og kløer. Løse Ænder, 2016.

Max Skræk - serie

Einspor, Henrik:
Max Skræk 1: Mere levende end død. Løse Ænder, 2010.
Einspor, Henrik:
Max Skræk 2: På gravens rand. Løse Ænder, 2011.
Einspor, Henrik:
Max Skræk, 3 : Korslagte Knogler. 2011.
Einspor, Henrik:
Max Skræk 4: Gennem marv og ben. Løse Ænder, 2011.
Einspor, Henrik:
Max Skræk 5: Jord under neglene. Løse Ænder, 2011.
Einspor, Henrik:
Max Skræk 6: Fest eller kolera. Løse Ænder, 2012.
Einspor, Henrik:
Max Skræk 7: Skeletter i skabet. Løse Ænder, 2012.
Einspor, Henrik:
Max Skræk 8: Halloweenfesten. Løse Ænder, 2012.

Ali Zongo - serie

Einspor, Henrik:
Ali Zongo. Gyldendal, 2010. Dingo. Blå.
Einspor, Henrik:
Ali Zongo: Gæsten fra rummet. Gyldendal, 2010. Bog 2. Dingo blå.
Einspor, Henrik:
Ali Zongo: Vægtløse venner. Gyldendal, 2011. Bog 3.
Einspor, Henrik:
Ali Zongo: Hundedage. Gyldendal, 2011. Bog 4.
Einspor, Henrik:
Ali Zongo : Helt gakkelak. Gyldendal, 2012. Bog 5.
Einspor, Henrik:
Ali Zongo : Hønen eller ægget?. Gyldendal, 2012. Bog 6.
Einspor, Henrik:
Ali Zongo : Øgler i mosen. Gyldendal, 2013. Bog 7.
Einspor, Henrik:
Ali Zongo : Dummedag nu. Gyldendal, 2014. Bog 8.

Den grønne detektiv - serie

Einspor, Henrik:
Den grønne detektiv. Løse Ænder, 2014. (1).
Einspor, Henrik:
Rød alarm. Løse Ænder, 2015. (2).
Einspor, Henrik:
Gys og maddiker. Løse ænder, 2015. (3).
Einspor, Henrik: Vild med blod. Løse ænder, 2017. (4).

Noveller

Einspor, Henrik:
Veronica og u-båden. 1991
Einspor, Henrik:
Ærtehalm. 1998
Einspor, Henrik:
Wagners Vulkan. 2003
Einspor, Henrik:
Farlig fredag. 2003. I: Nordlys for tredje. Gyldendal, 2003.
Einspor, Henrik:
Nickos pige. 2006. I: Drenge – noveller.

Marie Esrum - serie

Einspor, Henrik: Marie Esrums løgn. Løse ænder, 2018. 1. del af: Marie Esrums løgn.
Einspor, Henrik: Marie Esrums hævn. Løse ænder, 2018. 2. del af: Marie Esrums løgn.

Om Henrik Einspor

Larsen, Steffen :
På sin rette hylde. 2007. Interview med Henrik Einspor. I: Børn & bøger. - Årg. 60, nr. 4 (2007). - s. 24-27.

Om forfatteren

Links

Henrik Einspors egen hjemmeside.
Her får man de vigtigste pejlemærker i Henrik Einspors forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet.
Interview med årets modtager af Kommunernes Skolebiblioteksforenings forfatterpris 2007, Henrik Einspor.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Henrik Einspor

Kilder citeret i portrættet