Jack Stump

Serien om Jack Stump, som Henrik Einspor præsenterer med historien om ”Doktor Skræk og de gale” (2000), er ikke helt almindelig. Jack er en normal dreng, der desværre kommer til at drikke en hel masse ukrudtsgift og først vågner op af sin koma 20 år efter. Da er han en dreng på 10 indeni, men fanget i en 30-årig dværgagtig krop, hvor huden grundet giften er farvet grøn!

26853087

Einspor fortæller, at ideen til karakteren Jack Stump kom, fordi han gerne ville skrive ”en virkelig uhyggelig og overnaturlig historie” og videre fortæller han: ”Det ville ikke fungere, hvis jeg lod et barn være hovedperson, som skulle kæmpe mod seriemordere og zombier og monstre. Derfor opfandt jeg en figur, som på den ene side opførte sig som en voksen; bandede og svovlede og drak sprut, og på den anden siden tænkte som et barn.” På den måde skabte han en på mange måder surrealistisk karakter – som drikker gift og går i koma allerede i første bog – for at give læseren et vink om, ”at i disse bøger kunne alt ske.” (pallesgavebod.dk: Henrik Einspor – manden bag Jack Stump).

Jack Stump bliver privatdetektiv, og han kommer vitterlig også ud for mange besynderlige og faretruende mysterier: seriemordere (”Morderens klo”, 2002), gale professorer, der udfører hjernetransplantationer (”Den forkerte hjerne”, 2002), hekseri (”Mord i Høby”, 2004) og mærkelige abetyve (”Mama Bigfoot”, 2003).

Jack Stump er en hårdpumpet serie for de seje drenge, og den har også fået massiv succes hos netop dette publikum. Den er elementært spændende og meget langt fra at være pæn og opdragende. Jon Rainheimsæter har illustreret Jack Stump med en fabelagtig evne til at indfange spændingen, det komiske og det uhyggelige i sine vittige og skarpe splattertegninger.