Blod er tykkere end vand

“A Family Matter” fra 1998 (“En familiesag”, 1998) er en af Eisners tematisk og visuelt mest dystre grafiske romaner, der kommer ind på emner som medlidenhedsdrab og incest.

Historien er bygget op som et kammerspil, hvor handlingen udspilles i løbet af 24 timer ved en 90 års fødselsdag til ære for familiens overhoved Ben. Han bor hjemme hos sin datter Greta efter et slagtilfælde, der har efterladt ham stum i en kørestol. Hele familien samles fra nær og fjern, men det viser sig hurtigt, at de alle har en masse skeletter i skabet specielt hvad angår Ben. I løbet af aftenen kommer alle deres små beskidte hemmeligheder og fortrængte minder op til overfladen, og vi er vidne til at fortidens svigt, grådighed og misbrug bliver gentaget endnu en gang. Det viser sig at Ben har seksuelt misbrugt to af sine tre døtre, begået medlidenhedsdrab på sin kone, og har tyranniseret sine drengebørn på det groveste. Indbyrdes er sammenholdet mellem Bens børn skrøbeligt, og deres intriger mod hinanden resulterer kun i endnu mere splid i den i forvejen belastede familie. Det varer ikke længe, før de højlydt begynder at diskutere, hvordan de bedst kan sikre en så stor arv som mulig efter deres faders snarlige død. Ben kan kun stumt sidde og være vidne til, at de beslutter at sætte ham på et så billigt plejehjem som muligt for at redde resterne af hans formue til dem selv. I sidste ende er det Bens barnebarn Sammy, der redder ham fra den uværdige skæbne. Han forstår, at Ben hellere vil dø end leve resten af sit liv i kummerlige forhold omgivet af fremmede, så han giver ham en overdosis medicin med døden til følge.

På trods af de mange uhyrligheder Ben har gjort mod sin egen familie, formår Eisner alligevel at forlene den aldrende patriark med en hvis sympati. Det kommer især til udtryk gennem de ekspressionistiske billeder af den gamle mand, der nu er henvist til at være fange i sin egen krop. I sidste ende er der ingen pletfri personer i fortællingen. Selv barnebarnet Sammy, der fremstår som den eneste uselviske person i historien, er en nedbrudt og depressiv ung mand, der lever af bistandshjælp og kun klarer sig takket være sin psykolog. Eisner blotlægger med “A Family Matter” hvor skadet en familie kan være, selvom den på overfladen fremstår velfungerende, og det er ikke hyggelig læsning.