Amerikas store visuelle fortæller

Will Eisner var med til at udvikle og præge tegneseriemediet igennem det meste af det 20. århundrede. Stort set alle amerikanske tegneserieskabere siden 1940'erne står på den ene eller den anden måde i gæld til ham. Han var i sin tid arbejdsgiver og mentor for så legendariske navne som Bob Kane, Jack Kirby og Joe Kubert, og han var inspirationskilde for kunstnere og teoretikere som Frank Miller, Art Spiegelman, Alan Moore og Scott McCloud.

Will Eisner var en foregangsmand i mere end én henseende. Han revolutionerede i løbet af sin næsten 70 år lange karriere tegneserien adskillige gange, både som branche og som udtryksform, og han kæmpede hele tiden for at gøre mediet til en selvstændig og respektabel kunstform. Han var en af de første til at nedfælde sine betragtninger om tegneserien og dens virkemidler, og han skabte dermed en egentlig grammatik for udtryksformen til glæde for kommende udøvere og forskere. Som kunstner lod han sig aldrig binde af samtidens eller genrers skiftende konventioner men udvidede hele tiden spillerummet for, hvordan en tegneserie kunne fortælles, og ikke mindst hvad den kunne fortælle.

Eisners fortællinger er båret frem af psykologisk nuancerede og komplekse karakterstudier. I de vigtigste af hans værker fremstår historierne som langt mere end sofistikeret underholdning. De hæver sig op til at være en hvas kritik af de samfundsmæssige strukturer, som truer med at lade det enkelte menneske gå til grunde.