Den Sorte Safir-serien

Citat
”Den tunge vejrtrækning nærmede sig. Så lød et brøl, der slog mod trommehinderne. Overvældet af rædsel sank jeg ned og klamrede mig til svellen med begge hænder. Hvad der end gemte sig under os, så måtte det være gigantisk… gigantisk og rasende … og sultent sikkert også…”


”Safirens forbandelse”, s. 50.

Cecilie Ekens serie om Den Sorte Safir består af seks bind: ”Ørkenpigen” (2008), ”Den Mørke Vej” (2008), ”Neibars Oase” (2008), ”De Døde Bjerge” (2009), ”Dronningens gåde” (2009) og ”Safirens forbandelse” (2009). Alle bind er illustreret af Claus Rye Schierbeck.

Der var engang en konge, som ejede en smuk, sort safir. Safiren bragte sin ejer rigdom og lykke, men en dag stjal en ånd, en såkaldt djin, safiren fra kongen. Kongen ledte og ledte efter safiren. Han brugte alle sine penge på at finde den, men uden held. Indtil han en dag endelig fandt djinens hule. Men kongen var så gammel og træt, at han faldt død om, inden han var trådt over hulens tærskel og kunne få sin safir tilbage. Kongen blev begravet ved hulens indgang af sin tro tjener, der siden vogtede safirens gemmested.

Da drengen Aramiel møder pigen Sif, ændres hans liv for evigt. Sif er en såkaldt völar og kan ligesom resten af sin stamme forvandle sig til andre levende skabninger f.eks. en kat eller en dreng. Aramiel er lærling hos den guldsmed, som Sifs bror Skjold opsøger for at få lavet nogle smykker. Mens Skjold taler med Aramiels mester, ser Sif sit snit til at spørge Aramiel om hjælp. Sif kan nemlig hverken læse eller skrive, og hun kan derfor ikke tyde skriften på den mystiske æske med et stjerneformet mønster, som hun rækker frem mod Aramiel.

Den stjerneformede æske viser sig at rumme en gåde med forbindelse til sagnet om Den Sorte Safir. Aramiels oldefar, der er en belæst mand, kender til sagnet og fortæller Sif og Aramiel, at de skal finde en bestemt bog i sheikens private bibliotek. Deri kan de måske finde gådens løsning. Men inden de to børn når så langt, får de følgeskab af to truende mænd. Det viser sig, at Sif ikke har fået fat i den stjerneformede æske på helt lovlig vis. Hun har stjålet den fra røverkongen Mugul, og nu har hun hele hans bande i hælene.

Sif og Aramiel begiver sig ud på en eventyrlig rejse på jagt efter Den Sorte Safir. Undervejs skal de overvinde skorpioner, røvere og farefulde landskaber, før de endelig finder djinens hule.

Serien om Den Sorte Safir er en fortælling om at rejse ud og om at komme hjem igen. Den følger det, man kalder for en hjem-ud-hjem struktur. Aramiel og Sif forlader deres vante omgivelser for at rejse ud på eventyr. På deres rejse flytter de sig ikke kun fysisk, men udvikler sig også mentalt. De bliver klogere på sig selv, på verden og på hinanden, og den viden tager de med sig tilbage, når de vender hjem igen.