cecilie eken
Foto: Agnete Schlichtkrull

Cecilie Eken

bibliotekar Lone Birch Jensen. 2002. Opdateret af cand.mag. Charlotte Hitzner, 2018. Blå bog og bibliografi opdateret 2023.
Top image group
cecilie eken
Foto: Agnete Schlichtkrull

Safirer, sci-fi og sonetkranse. Cecilie Eken spænder vidt i sit forfatterskab. Men næsten uanset hvilken genre hun giver sig i kast med, løber eventyret og det eventyrlige som en rød tråd gennem fortællingerne.

Cecilie Ekens hovedpersoner er stærke og heltemodige, men mest af alt er de mennesker. Mennesker der er bange, vrede og usikre og derfor utrolig nemme at spejle sig i for læseren, uanset om handlingen foregår på den giftige planet Kamenia i en fjern galakse eller i en ond ånds mørke hule.

 

135745723

Blå bog

Født: 16. februar 1970 på Frederiksberg.

Uddannelse: Bachelor i sprog og økonomi fra Handelshøjskolen i København.

Debut: Troldmandens søn. Gyldendal, 1993.

Litteraturpriser: Kulturministeriets Børnebogspris, 1997. Peder Jensen Kjærgaard og Hustrus Legat, 1998. Kulturministeriets Børnebogspris, 2007. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 2008. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 2008. Silas-prisen, 2017.

Seneste udgivelse: Omnias hus. Gutkind, 2023. Illustreret af Maren Tjelta Thu.

Inspiration: Knud Holten, Ursula K. Le Guin, J.R.R. Tolkien.

 

 

Cecilie Eken fortæller om sine litterære inspirationskilder.

Artikel type
boern

Baggrund

Citat
”Væsnet lå på siden og trak vejret tungt, og for hver udånding skiftede det form. En hundekrop med løvehoved pressede faretruende mod kassens sider, nakken frygtelig forvredet. Så skrumpede dyret til en svale med klove, og endelig væltede kassen, og Sif lå gispende udstrakt på gulvet.”

”Dronningens gåde”, s. 80.

Cecilie Eken blev født i 1970 på Frederiksberg. Hun voksede op i Holte nord for København, i et kunstnerisk og intellektuelt stimulerende miljø, fyldt med musik, sang og litteratur. Morfaderens oplæsninger af god klassisk litteratur, bl.a. H.C. Andersen, har haft stor betydning for Cecilie Eken og præger stadig hendes sprog.

Cecilie Eken fik med årene to søstre. Da hun skulle i 2. klasse tog familien et år til Boston, USA. Her var hun heldig at få en inspirerende lærerinde, der satte klassen i gang med at lege med ord og skrive digte. Efter forældrenes skilsmisse i 1981 flyttede de tre små piger med deres mor til Østerbro i København. Gennem hele barndommen har hun læst, skrevet og fortalt eventyr til sine omgivelser, men allermest til sig selv.

Efter studentereksamen i 1988 tilbragte Cecilie Eken et år i Frankrig som udviklingsstudent. Det var hendes drøm at blive forfatter, men hun tog i første omgang det fornuftige studievalg. Hun startede på Handelshøjskolen i København og blev bachelor i kommunikation, sprog og økonomi. Men denne businessorienterede verden var slet ikke Cecilie Eken, og da hun efter et par år var klar over, at hun var kommet på den forkerte hylde, begyndte hun at skrive på en roman og debuterede som kun 23-årig med ”Troldmandens søn”.

Hun arbejdede herefter hen mod at blive journalist, men tog i stedet et ophold på Filmhøjskolen i Ebeltoft. Hun erkendte imidlertid, at det heller ikke var den vej hun ville. At kunne og at ville er centrale ord for Cecilie Eken. Hun ser sit uddannelsesforløb som et nødvendigt led i sin erkendelse af, at man skal være tro mod sine drømme, selv om man har evnerne til andet.

Sideløbende med sin forfattervirksomhed holder Cecilie Eken foredrag og workshops.

Cecilie Eken bor i København med sin mand og tre børn.

Sikkas fortælling

I 1997 udgav Cecilie Eken ”Sikkas fortælling”, der samme år blev belønnet med Kulturministeriets Børnebogspris. Romanen er baseret på en mange år gammel ide, og Cecilie Eken besluttede at skrive noget, der var helt anderledes end alt andet. Det blev en roman i et fiktivt univers, som minder om det antikke Grækenland. Den indledes med et citat fra det klassiske epos ”Illiaden” - så er tonen slået an.

21917133

I dette univers lever en helt almindelig pige - Sikka - med sin familie. Hun og søsteren er en slags slaver for magthaverne og bliver hver dag firet ud over skrænterne for at samle mos, taurem. Sikka har det meget dårligt med sin tilværelse, men bøjer hovedet indtil den dag, søsteren styrter ned og bliver dræbt. Så vågner oprøret i hende, og hun sætter sig op mod herskerne, Kimerne. De har indgået en pagt med uhyret Tyfoeus for at erhverve evig ungdom og stor magt, men pagten har sin pris, og det euforiserende taurem bruges til at flygte ind i drømmene.

Sikkas hjælp i de svære stunder er den lange fortælling, som hendes bedstemor i hemmelighed lærte hende. Det er en fortælling fortalt på versemålet heksameter om en fjern fortid. Fortællingen begynder således: ”Lyt, I mennesker og guder, om kongedatteren Sikka/ Og Cimerons drot Atheus, den dristige helt, vil jeg berette”.