cecilie eken
Foto: Agnete Schlichtkrull

Cecilie Eken

bibliotekar Lone Birch Jensen. 2002. Opdateret af cand.mag. Charlotte Hitzner, Bureauet, november 2018.
Top image group
cecilie eken
Foto: Agnete Schlichtkrull
Main image
Eken, Cecilie
Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Indledning

Safirer, sci-fi og sonetkranse. Cecilie Eken spænder vidt i sit forfatterskab. Men næsten uanset hvilken genre hun giver sig i kast med, løber eventyret og det eventyrlige som en rød tråd gennem fortællingerne.

Cecilie Ekens hovedpersoner er stærke og heltemodige, men mest af alt er de mennesker. Mennesker der er bange, vrede og usikre og derfor utrolig nemme at spejle sig i for læseren, uanset om handlingen foregår på den giftige planet Kamenia i en fjern galakse eller i en ond ånds mørke hule.

 

47286085

Blå bog

Født: 16. februar 1970 på Frederiksberg.

Uddannelse: Bachelor i sprog og økonomi fra Handelshøjskolen i København.

Debut: Troldmandens søn. Gyldendal, 1993.

Litteraturpriser: Kulturministeriets Børnebogspris, 1997. Peder Jensen Kjærgaard og Hustrus Legat, 1998. Kulturministeriets Børnebogspris, 2007. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 2008. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 2008. Silas-prisen, 2017.

Seneste udgivelse: Forbund. Høst, 2019. (Karanagalaksen, Log III)

Inspiration: Knud Holten, Ursula K. Le Guin, J.R.R. Tolkien.

 

 

Cecilie Eken fortæller om sine litterære inspirationskilder.

Artikel type
boern

Baggrund

Citat
”Væsnet lå på siden og trak vejret tungt, og for hver udånding skiftede det form. En hundekrop med løvehoved pressede faretruende mod kassens sider, nakken frygtelig forvredet. Så skrumpede dyret til en svale med klove, og endelig væltede kassen, og Sif lå gispende udstrakt på gulvet.”

”Dronningens gåde”, s. 80.

Cecilie Eken blev født i 1970 på Frederiksberg. Hun voksede op i Holte nord for København, i et kunstnerisk og intellektuelt stimulerende miljø, fyldt med musik, sang og litteratur. Morfaderens oplæsninger af god klassisk litteratur, bl.a. H.C. Andersen, har haft stor betydning for Cecilie Eken og præger stadig hendes sprog.

Cecilie Eken fik med årene to søstre. Da hun skulle i 2. klasse tog familien et år til Boston, USA. Her var hun heldig at få en inspirerende lærerinde, der satte klassen i gang med at lege med ord og skrive digte. Efter forældrenes skilsmisse i 1981 flyttede de tre små piger med deres mor til Østerbro i København. Gennem hele barndommen har hun læst, skrevet og fortalt eventyr til sine omgivelser, men allermest til sig selv.

Efter studentereksamen i 1988 tilbragte Cecilie Eken et år i Frankrig som udviklingsstudent. Det var hendes drøm at blive forfatter, men hun tog i første omgang det fornuftige studievalg. Hun startede på Handelshøjskolen i København og blev bachelor i kommunikation, sprog og økonomi. Men denne businessorienterede verden var slet ikke Cecilie Eken, og da hun efter et par år var klar over, at hun var kommet på den forkerte hylde, begyndte hun at skrive på en roman og debuterede som kun 23-årig med ”Troldmandens søn”.

Hun arbejdede herefter hen mod at blive journalist, men tog i stedet et ophold på Filmhøjskolen i Ebeltoft. Hun erkendte imidlertid, at det heller ikke var den vej hun ville. At kunne og at ville er centrale ord for Cecilie Eken. Hun ser sit uddannelsesforløb som et nødvendigt led i sin erkendelse af, at man skal være tro mod sine drømme, selv om man har evnerne til andet.

Sideløbende med sin forfattervirksomhed holder Cecilie Eken foredrag og workshops.

Cecilie Eken bor i København med sin mand og tre børn.

De eventyrlige romaner

Cecilie Ekens tre første eventyrlige romaner er ungdomsbøger, der foregår i tidløse verdener med fortidige træk. Det er historier som handler om at blive voksen, om at blive klogere på sig selv og turde overvinde frygten i konkrete situationer. De er præcise og gennemarbejdede både med hensyn til sprog og komposition - en perfektionisme, som kendetegner såvel forfatteren som hendes værker.

21019070

Debutromanen Troldmandens søn opfattes stadig som et væsentligt værk i forfatterskabet. Historien handler om den 16-årige Aris. Han er som sædvanlig ude at vogte får, da han bliver kaldt hjem. Her møder han for første gang sin far. Aris erfarer, at faderen er troldmand, og Sydens Vogter. Han har hårdt brug for Aris og hans ( endnu ikke udviklede) evner i kampen mod fjenden, Den Faldne, som med sit magtbegær vil forstyrre balancen og dermed slukke alt liv.

Aris drager af sted og i de følgende år udvikles og modnes han gennem prøvelser, der til sidst gør ham bevidst om de kræfter han rummer i sig. Herefter kan han indtage sin rette plads i samfundsordenen.- Det handler om den evige kamp mellem de gode og de onde kræfter, men også om nødvendigheden af tilstedeværelsen af begge dele. For uden dem kan man ikke opretholde dynamikken og ligevægten i verden.

I Kongebarnet er udgangspunktet det samme, nemlig et ungt menneskes personlige udvikling gennem udefra kommende begivenheder. Hvor Troldmandens søn er ren og troskyldig i sit udtryk er Kongebarnet mere kompliceret.

Hovedpersonen Pil er en bondedreng på 14 år, som er stukket af hjemmefra, fordi han ikke har mod til at se fremtiden i øjnene. På vej til hovedstaden bliver han uforvarende vidne til et overfald på en kongelig karavane. Den døende dronning overlader ham et spædbarn, en prinsesse, om hvem sandsigersken har udtalt:

’’Jeg giver hende navnet Miella, den jordfødte, thi hun er datter af hele Selah. Den tid skal komme, hvor kun dette barn kan bringe fred og forening til landet’’.

Pil lover at bringe barnet til sin fader, kongen. Det bliver imidlertid en farefuld færd, da der i det omgivende samfund udspiller sig en magtkamp mellem kvinder (solkrigere og præstinder) og mænd(magere). Undervejs møder Pil repræsentanter fra begge sider og må erkende, at sandheden har forskellige versioner alt efter udgangspunktet. Historien ender med at Pil har fået mod og indsigt og er nu parat til at vende hjem.