Serien om Julius & Pæremadsen

Citat
”Selvom Pæremadsen havde en særpræget personlighed, holdt Julius faktisk meget af ham. Tanken om, at hans ven og læremester lige om lidt ville blive ramt af en heksestorm og miste sin forstand, var ikke til at holde ud.
”Pæremadsen,” skreg han. ”Nej! Nej! Spring væk!”
Men Pæremadsen sprang ikke væk. I stedet løftede han sin sorte kappe højt op i luften og gav sig til at vifte med den!”
”Heksestormen”, s. 52.

Første bind i Bodil El Jørgensens børnebogsserie om drengen Julius og hekseeksperten Pæremadsen udkom i 2001 under titlen ”Prinsen af Pæremosen”. Der er siden kommet seks andre bøger i serien, som blev afsluttet med ”Det forheksede kamera” i 2010. De tre sidste bind i serien er udkommet under bogserien Carlsens Stribede. Det betyder, at bøgerne er korte og skrevet i et lettilgængeligt sprog med stor og læsbar typografi. De er i høj grad henvendt til nylæsere, hvor de fire første bind måske snarere var tænkt som højtlæsningsbøger.

Julius møder Pæremadsen i begyndelsen af ”Prinsen af Pæremosen”. Ved første øjekast virker den enørede mand med klap for øjet og sort kappe både aparte og uhyggelig, men ved nærmere bekendtskab viser han sig at være lidt af en helt. Netop hans ene store øre er årsagen til hans overnaturlige evne til at fornemme hekse i nærheden. Julius tror i begyndelsen slet ikke på al Pæremadsens heksesnak. At heksespyt skulle skille alt ad, så hestepære bliver til hest og pære, fugleklat til fugl og klat, synes han kun er ustyrligt morsomt. Men han kommer hurtigt på bedre tanker, da han hjemme møder baronessen.

28253362

Hekse gemmer sig nemlig bag almindelige menneskers identitet. En heks ser aldrig ud som en heks. Hun har hverken krum næse eller spids hat. Hun er uhyrlig almindelig, men dødsens farlig og en, to, tre er alle i byen, selv Julius’ mor, tryllet om til frøer. Det bliver startskuddet til makkerparrets kamp i syv bind mod grufulde hekserier. Og som hekseekspertens medhjælper har Julius meget at lære.

Selvom serien er en heksehistorie, er universet i serien meget genkendeligt. Det minder om virkeligheden, som vi kender den, kun med heksene som undtagelse. Det lille twist er enormt effektfuldt, og som læser pirres man af det velkendt fremmede. Karaktererne lever især igennem en velskrevet og humoristisk dialog. Sproget er derfor næsten renset for poesi, men fyldt med fantasi og komik.

Bodil El Jørgensen er god til handling og plot, og derfor vedbliver det at være spændende, om Julius og Pæremadsen får bugt med de onde hekse til sidst.