Jim Knap

Jim Knap er en lille negerdreng, der en dag ankommer i en postpakke til Lummerland. Lummerland har tre indbyggere og en konge, Alfons den Kvart-i-Tolvte, og det består af en ø, der ikke er ret stor. Da kongen dekreterer, at den ikke er stor nok til alle, drager lokomotivføreren Lukas, Emma (hans elskede tykke lokomotiv) og Jim en nat ud i verden, fordi de ikke ville skilles fra hinanden. Turen går til Kina, hvor de møder kejseren, befrier hans datter fra en ond drage, men også til andre riger, under vands og i luften.

21301728

Rejserne bringer dem gennem drømmelandskaber, fortrængninger og illusioner, der alle har form af eventyrlige personer og begivenheder. I ørkenen hinsides Kina møder Lukas og Jim således en kæmpe, som først fylder dem med angst, men som viser sig at være en illusion. Det er kun på afstand, han er en kæmpe. Når man er helt tæt på ham, er han af almindelige menneskelige dimensioner. Kæmpen har hele sit liv længtes efter en menneskelig kontakt, som han ikke har kunnet få, fordi han på afstand tog sig så gruopvækkende ud, at alle flygtede, før de gav sig en chance til at erkende hans sande væsen.

Jim og Lukas kommer tilbage til Lummerland, mysteriet om Jims identitet løses og han får sin kejserdatter LiSi. Men forud er gået en rejse, der peger frem mod Den uendelige historie.

Michael ende opfatter ikke sig selv som børnebogsforfatter, og fremhæver at hans læsere tilhører alle aldersgrupper. Men de to romaner om Jim Knap er børnebøger, der i øvrigt er velegnede til oplæsning. Det er rene eventyrbøger. De foregår i en verden, hvor de almindelige lovmæssigheder er sat ud af kraft, men hvor vittige pusseløjerligheder også kaster lys ind over voksenverdenen.