Beslægtede forfatterskaber

Sarah Engell skriver med stor respekt for målgruppen. Hun tager de unges problemer alvorligt og skriver om det, der gør ondt. Den tendens findes bredt i dansk ungdomslitteratur i øjeblikket. Forfattere som Sanne Munk Jensen (som Engell har skrevet ”Tag gaden tilbage” og ”Giv mig tiden igen” sammen med), Ronnie Andersen og Sanne Søndergaard skriver også barske ungdomshistorier, der tager fat i teenagelivets store temaer.
Sanne Søndergaard har som Engell skrevet en bog om mobning, og hendes hovedperson Agnes i ”Kære dødsbog” (2008) har meget til fælles med Engells Stella i ”21 måder at dø”. De er begge seje og kloge piger, der ikke klynker udadtil. De forsøger at overleve deres barske virkelighed med ydmygelser og skam ved at lade som ingenting og drømme om døden. Begge bøger fortælles i et præcist og rammende ungdomssprog, og det er tydeligt, at begge forfattere har styr på, hvordan de unge taler. Selv siger Engell om det: ”Jeg har ladet mig inspirere kraftigt af de unges sprog på nettet, og jeg har med vilje gerne villet indfange en realistisk tone – det handler om, at jeg gerne vil ramme de unge. Så går det jo ikke at lyde så oldgammel, som jeg jo er.” (Pernille Glavind Olsson: Et snit i struben kræver mega selvkontrol. Jyllands-Posten, 2014-02-22).
Ungdomslitteraturen har udviklet sig enormt de seneste tyve år, og den kan både være rå, uperfekt og handle om de svære ting i ungdommen. Derudover fungerer den reelle virkelighed ofte som udgangspunkt for fortællingerne. Netop den tendens skriver Sarah Engell sig direkte ind i på linje med nyere forfattere som Inez Gavilanes og Ditte Wiese. Sidstnævnte skriver som Engell også om marginaliserede unge, der kæmper med psykiske lidelser, tab og at føle sig udenfor. De to forfattere er også enige i en anden ting: Litteraturen kan aldrig blive for rå. Om det siger Sarah Engell: ”Fremfor at tie de svære emner ihjel, forsøger jeg derfor at skrive så realistisk – og dermed også råt – som jeg synes, den enkelte historie lægger op til.” (Sarah Engell: Sarah Engell: Derfor må ungdomsbøger godt handle om selvmord og mobning. Bogmagasinet BOG.DK, 2015-05-30).