Hvis bare…

Citat
”Nørrebro. Jeg gider ikke gå uden om vandpytterne. Hvis bare mor for en gang skyld hørte efter. Så havde hun skrevet mig op til en ordentlig lejlighed i centrum af København. Men mor hører aldrig efter. Kun når hun selv taler. Derfor står jeg nu i Københavns svar på Smørumnedre.”
”Hvis bare…”, s. 18.

Sarah Engells første ungdomsroman ”Hvis bare…”, der udkom i 2009, handler om at finde sig selv, sine styrker og lidenskaber og om at finde den store kærlighed. Jeg-fortælleren og hovedpersonen Sofie Amalie Elisabeth Kristoffersen, der blot kaldes Sof, dropper ud af gymnasiet og flytter fra Falster til København, hvor hun spruttende og bandende kæmper for at finde sig til rette. Storesøster Margrethe, der læser psykologi i København og er mors øjesten, gør ikke Sofs identitetskvaler mindre. Til gengæld giver søsteren anledning til mange sjove og bidende kommentarer – noget, der generelt præger romanens tone. Sof og især Sofs mor synes nemlig ikke, at hun kan gøre noget rigtigt – så der er nok at brokke sig over. Og netop vreden og det selvudleverende sætter skub i romanens handling.

27866492

Selv om ”Hvis bare…” ikke direkte indikerer at være en dagbog, har den flere af dagbogens typiske genretræk. Der er en jeg-fortæller og et kronologisk handlingsforløb, hvor hovedpersonen beskriver sin hverdag, tanker og følelser. Derudover er romanen rigt illustreret med både sjove og barske tegninger, der dels understreger dagbogsformen, dels tydeliggør hovedpersonens følelser.

Hvert kapitel begynder dog ikke med ’kære dagbog’, men med ’hvis bare…’, som f.eks. første kapitel, der har titlen ”Hvis bare jeg havde læst det med småt, da jeg underskrev kontrakten om at blive voksen” (s. 7). Overskrifterne understøtter romanens sorte humor og tydeliggør som tegningerne hovedpersonens følelser.

Udtrykket ’hvis bare’ er i det hele taget udgangspunktet for romanen, for som forfatteren siger: ”Ideen til min første bog opstod, da jeg begyndte at lægge mærke til udtrykket ”hvis bare …” og hvor ofte vi egentlig bruger det. ”Hvis bare jeg havde et mere interessant arbejde, hvis bare jeg fik udgivet en bog, hvis bare jeg havde lidt mere tid …” osv. Den slags mål er jo en forudsætning for, at vi flytter os, men rigtig ofte sker der det, at så snart vi nærmer os målstregen, bliver den bare flyttet længere væk.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, april 2015).

”Hvis bare…” er en realistisk ungdomsroman, der i en brokkende, pludrende og til tider rørende tone fortæller om en ung piges ensomhed og identitetskvaler.