Valget

Citat
”Engang fortalte bedstemor en historie om en faldskærmssoldat. Han havde også en rygsæk på. Lilas kunne ikke huske, om rygsækken havde været grøn, ligesom den, hun havde på nu.
Det eneste, hun kunne huske var: Eventyr ender altid lykkeligt.
Rygsækhistorier ender, som de selv vil.”
”Valget”, s. 335.

Sarah Engells sjette ungdomsroman ”Valget” fra 2017 tager afsæt i flygtningekrisen i forbindelse med krigen i Syrien. Den handler om mødet mellem den karismatiske og smukke Xenia Bang med det glødende, næstekærlige politiske engagement, der i begyndelsen af historien er 17 år, og Lilas Kouri på syv år, der er flygtet alene til Danmark fra Syrien. Lilas ankommer til et modtagecenter på hovedbanegården, hvor Xenia arbejder frivilligt. På pigens arm har nogen på engelsk skrevet, at hun må til Sverige og søge asyl, og da Xenia, der netop er blevet valgt som ungdomsformand i det nye Etisk Parti, ser det, beslutter hun sig for at tage pigen med hjem, selvom det er ulovligt. Herudaf springer både romanens dilemmaer og dramatik. Mordtrusler, venindeopgør og partiproblemer ramler ned over Xenia, og det bliver sværere og sværere at holde fast i den lovende politiske karriere, hvis hun samtidig vil holde fast i sin etik. Valget står mellem politik og etik, mellem at hjælpe én på bekostning af at kunne hjælpe flere som politiker.

53518192

”Valget” består af 40 kapitler, der hvert afsluttes med et kort tekststykke, der fortæller begivenhederne set fra Lilas’ perspektiv. Således indskriver Sarah Engell barnets syn på verden og gør Lilas til mere end bare en biperson i Xenias historie. Sprogligt er romanen direkte og præcis, når Xenia fortæller, mens tonen er mere fabulerende og poetisk, når Lilas er hovedperson.

Det eventyrlige i Lilas-teksterne understreges også af, at Lilas taler med Sindbad Søfareren fra ”1001 nats eventyr”. Således er romanen både en realistisk jeg-fortælling og en eventyrlig tredjepersonsfortælling.

Forfatterens grundige research både i forhold til asylpolitik, modtagelseslejre og de frivilliges arbejde gør romanen saglig, aktuel og troværdig, uden at den får karakter af at være et partsindlæg i den politiske udlændingedebat. Romanen er først og fremmest en spændende og vedkommende ungdomsroman, der handler om næstekærlighed, venskab, krig, politik, ensomhed og valg.