Emmy-serien

Citat
”Min gamle klasse er nemlig fuldstændig, som da jeg forlod den for et halvt år siden. Måske har Lisbeth, Ditte, Marie og alle de andre bare stået i et skab imens med store nøgler i ryggen, og da det rygtedes, at jeg skulle komme tilbage, har læreren fundet dem frem og trukket dem op, så de er klar igen?”
”Emmy 5 – Goth Nytår”, s. 6.

Mette Finderups serie om Emmy består af otte bøger. Den første ”Emmy 1 – Et nyt liv truer” udkom i 2006, og den sidste ”Emmy 0 – Konfirmationshys? Hvem, Mig??” kom i 2011. Bøgerne handler om den 13-årige Emmys liv, som hun selv beskriver det i sine skægge og selvudleverende dagbøger. Den første bog ”Emmy 1 – Et nyt liv truer” er skrevet over to måneder og beskriver, hvordan livet på kort tid kan tage en kolbøttetur, når ens forældre bliver skilt. Det hele udspiller sig i en jysk flække, Karleager, som er ren fiktion, men som rammer den danske flække-mentalitet godt. Efter skilsmissen bliver Emmy boende i flækken sammen med sin mor og storebroren Martin, mens Emmys far flytter til København. Heldigvis har Emmy hjerteveninden Kit ved sin side, og det er en stor hjælp, både når verden står på hovedet, og når klassens sminketøser for alvor går på krigsstien.

28493061

Igennem de otte dagbøger følger vi Emmy til fester, på lejrskole, på ferie til Frankrig, på efterskole i Vestjylland og hjem igen. I et humoristisk sprog beskriver hun sin verden set fra teenagerens perspektiv, og læseren inviteres ind i alskens konfliktstof mellem veninder, mellem søskende og mellem børn og forældre. Men det er især de detaljerede beskrivelser af dagligdagshandlinger, der fylder. Ture til IKEA, julegaveindkøb og festforberedelser.

Den sidste bog ”Emmy 0 – Konfirmationshys? Hvem, Mig??” er Emmys beretning om sin tid som konfirmand – en tid, der ligger inden de andre dagbøger. Derfor har bogen også fået nr. 0 i serien. Det er en fin beskrivelse af overgangen fra barn til ung.   

Alle otte bøger er skrevet i samme humoristiske tone med fokus på detaljerne, og Emmys monologer er letflydende og underholdende læsning for både store og små.