Baggrund

Helga Flatland er født i Flatdal i 1984, og her er hun også vokset op. Flatdal er en lille bygd, der kan minde om bygden i romantrilogien. Selv hævder Flatland, at hun ikke skriver om et virkeligt sted, men hun understreger samtidig, at barndomslandet har stor betydning for hende. Om sit tilhørsforhold til Flatdal siger hun: ”Før jeg flyttede herfra gik jeg naivt ud fra at alle har et sted, hvor de føler, de hører til. Det har jeg siden erfaret ikke altid er tilfældet. Men for mig er den samhørighed og følelsen af et sted, som er hjemme ret afgørende. Jeg bærer det altid med mig. Det er en stor del af min identitet.” (Mette Karlsvik: Bli kjent med det nye DnF-medlemmet Helga Flatland. Den norske forfatterforening, 2013-08-07. Egen oversættelse).

Flatland husker ikke helt, hvornår drømmen om at blive forfatter opstod, men hun har læst og skrevet hele sin barndom og hengivet sig til bl.a. Astrid Lindgrens universer. Hendes egne tidlige tekster er meget inspireret af det, hun læste, fortæller hun, og før hun startede på tekstforfatterlinjen på Westerdals School i Oslo, skrev hun indadvendt og eksperimenterende, men det ændrede sig på skolen. Flatland fortæller: ”På Westerdals blev vi udfordret til at fokusere på, hvad vi ville sige og hvordan, og i løbet af de tre år udviklede jeg en stemme, som kunne fortælle en udadvendt historie, uden at det var på bekostning af sproget.” (Brynjulf Jung Tjønn: Jeg hadde høye forventninger. NRK, 2010-02-15. Egen oversættelse).

I efteråret 2008 begyndte hun på sin første roman ”Bliv hvis du kan, rejs hvis du må”, og i foråret 2009 sendte hun det første kapitel til redaktør Øyvind Pharo hos Aschehoug. Han bad hende fortsætte med at skrive, og i 2010 udkom debuten så. De to efterfølgende romaner i trilogien er kommet som perler på en snor i 2011 og 2013, og i 2015 debuterede hun som børnebogsforfatter samt udgav sin fjerde fritstående roman ”Vingebelastning”. Den er indtil videre ikke oversat til dansk.

Udover at gå på forfatterlinjen har Flatland også taget en bachelorgrad i Nordisk sprog og litteratur på universitetet i Oslo, og hun har arbejdet med informationsrådgivning, før hun blev fuldtidsforfatter.