Ellen begynder at le. Hendes latter lyder oprigtig.
– Vokset fra hinanden? Fremtid? Ærligt talt, I er halvfjerds år!”
Helga Flatlands femte roman ”En moderne familie” (2017, ”En moderne familie”, 2018) er et flerstemmigt familiedrama, der handler om skilsmisse. Dramaet begynder, da faren Sverre fylder 70 år og sammen med sin kone inviterer deres tre voksne børn med deres familier til Rom. Det, der skulle have været en hyggelig familietur, ender med splittelse og tab, da forældrene fortæller, at de skal skilles. Deres tre voksne børn Liv, Ellen og Håkon reagerer forskelligt, men fælles for dem er, at skilsmissen kaster dem ud i en livskrise. De er godt nok voksne og lever egne liv, men splittelsen af den oprindelige kernefamilie får alligevel en lavine af jalousi og meningsløshed til at rulle i dem hver især og i forhold til hinanden.
54153775
Romanens historie fortælles med alle tre søskende som jeg-fortællere, og synsvinklen skifter mellem dem. De giver hver deres syn på, hvordan opvæksten har været i familien, og Flatland skildrer indlevende, hvordan situationer og hændelser sagtens kan se vidt forskellige ud, alt efter hvem man er i en søskendeflok. Romanen blotlægger således tydeligt paradokset i, at selvom man vokser op sammen, kan man stadig sagtens fremstå gådefuld og uforståelig for hinanden. Ens søskende kan sagtens være dem, man føler sig allermest misforstået og uretfærdigt behandlet af.
At skildre en episode fra flere synsvinkler er et gennemgående greb i Flatlands forfatterskab. Udover her at blotlægge en skjult søskendekonflikt og blindheden over for andres perspektiver, tilfører det også romanen en filmisk dynamik.
Flatland skriver i det hele taget visuelt. Scener, steder og karakterer beskrives præcist og med en forkærlighed for detaljen, så det er nemt som læser at se det hele for sig. Flatland skriver også realistisk og med en psykologisk indsigt, der gør alle karakterer tydelige og troværdige.
”En moderne familie” er et psykologisk drama om tab, kærlighed og søskenderelationer.