Nålens øje

Citat
”Han sprang tilbage for at undgå den første, rædselsfulde blodstrøm og trådte derefter et par skridt frem igen for at gribe hende, før hun ramte gulvet. Han slæbte hende hen til sengen, prøvede på ikke at se på hendes hals, og lagde hende ned. Han havde myrdet før, så han forudså reaktionen; den satte altid ind, så snart han følte sig sikker.”
”Nålens øje”, s. 13.

Ken Follett fik sit gennembrud som forfatter med spionromanen ”Eye of The Needle” i 1978 (”Stormøen”, 1980). Romanen foregår i 1944, mens de allierede planlægger invasionen i Normandiet. Hitlers mesterspion Henry Faber med kodenavnet ”Die Nadel” (Nålen) bor på et pensionat i London og arbejder ved jernbanerne. En aften overraskes han af sin værtinde Mrs. Garden, mens han står på sit værelse med sine kodebøger, og han dræber hende med den stilet, som er hans foretrukne mordvåben.
Sideløbende fejrer et ungt par, David og Lucy, bryllup. På deres bryllupsrejse kører de galt i bilen, og den nyuddannede pilot David mister begge sine ben. Da han ikke længere er i stand til at blive pilot, forærer Davids far parret en ø, Stormøen, der ligger ved Skotlands østkyst, som de flytter til.

26566797

Historieprofessoren Godliman og den tidligere politimand Bloggs får til opgave af den britiske efterretningstjeneste at fange Faber. Faber får ordre fra Det Tredje Rige om at undersøge FUSAG (De Forenede Staters Første Armégruppe), og han afslører, at hæren er falsk, og at D-dag-invasionen kommer til at foregå i Normandiet. Adskillige soldater forsøger at arrestere Faber, men han dræber dem med sin stilet og flygter til Skotland, hvor en ubåd skal samle ham op og bringe ham tilbage til Tyskland. Faber stjæler en lille fiskerbåd for at sejle ud til ubåden, men bliver fanget af et stormvejr og forliser ved Stormøen.

Lucy, som er fanget i et ulykkeligt ægteskab med David, der er bitter efter ulykken, tager sig af Faber, og de to indleder en affære. David opdager utroskaben og Fabers FUSAG-billeder og forsøger at dræbe ham, men bliver selv dræbt. Faber lyver over for Lucy og kalder det et uheld, men hun finder senere ud af sandheden, og vil det mon lykkes Faber at slippe bort?

Romanen er fortalt i tredje person og krydsklipper mellem Faber, Godliman og Bloggs’ jagt på ham samt historien om det unge par, Lucy og David. Folletts spionroman er fyldt med krig, intriger og lidenskab, der alt sammen får skæbnesvangre konsekvenser for de involverede parter.