Karin Fossum har selv nævnt Ruth Rendell som sit forbillede. Ruth Rendell, der også skriver under pseudonymet Barbara Vine, er en britisk krimidronning med en omfattende produktion på omkring 60 bøger og noveller bag sig. Ruth Rendell er optaget af forholdet mellem normalitet og galskab og skriver om mennesker, som mister kontrollen og grebet om tilværelsen. Hendes krimiforfatterskab har den gennemgående kommissær Reginald Wexford til opklaringsarbejdet.
Karin Fossum har ligeledes fokus på menneskers skrøbelighed, og hvor lidt der skal til, før tilværelsen ramler for disse mennesker. Kriminalkommissær Konrad Sejer karakteriseres som en dygtig efterforsker og et ordentligt menneske, men han overskygger aldrig de andre karakterer i bogen. Forfatteren siger selv om Konrad Sejer: ”Han er med i bogen, fordi han udfører et job for mig, men jeg tænker aldrig, at han skal være en hovedkarakter.” (Christian House: ”Karin Fossum: ’I knew a murderer; I knew the victim too’”. The Independent, 2009-07-12. Egen oversættelse).
Selvom Karin Fossum er en mester til at skrive psykologiske krimier, så findes der andre nordiske repræsentanter inden for psykologiske krimier og psykologiske thrillers, som bør nævnes her. Det gælder de svenske forfattere Inger Frimansson og Karin Alvtegen. Inger Frimansson skriver som Karin Fossum om, hvordan pressede mennesker tager dårlige beslutninger, hvordan små tab kan vokse sig til store problemer, og hvordan folk kan havne i vanskelige situationer uden nogen udvej. Inger Frimansson fik sit gennembrud med den psykologiske thriller ”God natt min älskade” (1998), som vandt det Svenska Deckarakademins pris i 1998 for årets bedste krimi. I 2005 kom efterfølgeren ”Skuggan i vattnet”. Begge titler er oversat til dansk: ”Godnat min elskede” (1999) og ”Skyggen i vandet” (2006).
Karin Alvtegens psykologiske thrillers minder om Fossums bøger med fokus på det menneskelige. Alvtegens bøger adskiller sig samtidig fra Fossums ved, at der ingen detektiv er til opklaringsarbejdet. Alvtegen bygger sine historier op omkring menneskers ulykke, og tematisk handler de især om skyld og skam. Alvtegen vandt Glasnøglen for ”Saknad” i 2001 og Palle Rosenkrantz-prisen for ”Skugga” i 2008. De fleste af hendes bøger er oversat til dansk, og de tre bedste hedder ”Savnet” (2002), ”Skam” (2005) og ”Skygge” (2007).