I 2008 udgav Karin Fossum ”Den onde viljen” (”Den onde vilje”, 2009), der er den niende Konrad Sejer-krimi. Handlingen udspiller sig fredag d. 13., hvor tre venner – alle mænd i 20’erne – mødes for at være sammen på en weekend-hyttetur. Jon har været indlagt på en psykiatrisk afdeling efter et sammenbrud. Han tager angstdæmpende medicin og vil ikke på rotur med de andre på søen Dødvandet. Men han gør det alligevel og ender med at kaste sig over bord og drukne. Axel og Reilly redder ham ikke op af vandet. De lyver over for politiet og påstår, at Jon stod op om natten og druknede sig i søen, uden at de kunne gøre noget.
Vicekriminalkommissær Konrad Sejer og assistenten Jacob Skarre har på fornemmelsen, at historien er opdigtet. Snart dukker et nyt lig op i en anden sø. Det er en vietnamesisk fyr, som har været savnet hele vinteren.
27928404
Et stykke tid før hytteturen har de tre unge mænd begået en forbrydelse, og de har lovet hinanden, at det skal forblive en hemmelighed. Men Jon var så plaget af skyldfølelse, at han fik et sammenbrud. Da han mødes med vennerne ved søen, kan han ikke længere leve med skyldfølelsen og drukner sig. Alex er den hårde type, som godt kan leve med det, der er sket. Han nyder sin livsstil med et fedt job på et reklamebureau og en Mercedes. Reilly har dårlig samvittighed, han arbejder som portør, tager stoffer og fordyber sig i ildevarslende passager i koranen. Efter Jons død forsøger Alex og Reilly at holde sammen, men kan de stole på hinanden?
”Den onde vilje” handler om store klassiske temaer som skyld, samvittighed, straf og soning. Bogen fokuserer på, hvad der sker med den person, som begår forbrydelsen. Det interessante er forholdet mellem de tre mænd og den samtale de har i båden, før Jon springer i vandet. Opklaringsarbejdet træder i baggrunden i denne krimi, som er et eksempel på, hvordan Fossum er mere optaget af, hvad der sker i personernes psyke end af selve forbrydelsen. Synsvinklen er ofte hos Reilly eller Alex, og gennem dem afdækkes forbrydelsens omfang for læseren.