Baggrund

Marianne Fredrikssons (1927-2007) romaner bearbejder bevidst det ubevidste. Det er de eksistentielle vilkår for opvækst og udvikling, der interesserer hende, og hun beskriver disse vilkår på en måde, så enhver må føle sig grebet om sjælen og nødvendigvis stille sig selv de helt grundlæggende spørgsmål: hvem er jeg, hvor kommer jeg fra, og hvor skal jeg hen?

Med sine varme og levende personskildringer og sin sans for fortællekunstens krav om både handling og dybde skaber Marianne Fredriksson et univers befolket af personer, hvis udvikling og skæbne fører læseren med sig ind i den skjulte livsforståelse hinsides bevidsthed og fornuft.

Det er vores oprindelige forhold til det, der er større end os, vores sans for det mytiske og mystiske - det religiøse - hun vækker. Og så giver hun os nogle svar, hvis budskab er troen på det, der ikke kan forklares. Tilliden til tilværelsens mening og kampen for at rense sindet for gammel angst og mistro er nødvendige forudsætninger for overlevelse i en moderne rationel verden. Marianne Fredriksson vil have os til at opleve det oprindelige, føle og mærke og tro på det, vi inderst inde ved er rigtigt, men som vi ikke helt forstår.

Marianne Fredriksson er født i 1927 i Göteborg og opvokset i et socialdemokratisk, ateistisk hjem. Det kom som et chok for hende, da hun, midt i en succesrig karriere som journalist og dagbladsredaktør pludselig som 40-årig røg ind i en kolossal midtvejskrise. I to år gik hun i psykoterapi og fik løst op for alle sine løgne og blokeringer, der viste sig at have tjent det formål at beskytte hende mod erkendelsen af en bundløs sorg grundlagt i barndommen. Hun lærte at meditere og opdagede, at "der findes en kundskab bagved ordene."

En mængde drømmebilleder opstod i hendes indre, og hun gav sig til at nedskrive sine oplevelser fra tilstanden mellem drøm og virkelighed. Det gik efterhånden op for hende, at disse notater var starten på en forfattervirksomhed, der skulle vise sig at blive begyndelsen på et helt nyt liv med helt andre værdier end dem, hun var vant til. Som 53-årig debuterede Marianne Fredriksson på svensk med Evas Bok 1980, og siden gik de slag i slag med Kains Bok 1981, Noreas saga 1983, Paradisets barn 1985, Simon och ekarna 1985, Den som vandrer om natten ... 1988, Gåtan 1989, Syndafloden 1990 og När Gud skrattade 1992.

Marianne Fredriksson ligger på toppen af bestsellerlisterne i Sverige og er efterhånden lige så kendt og elsket i Danmark. Foreløbig foreligger på dansk Evas Bog 1991, Huset ved kysten 1991 og Den som vandrer om natten ... 1993.