Den underfulde rejse

Dina Gellerts mest fornemme arbejde er illustrationerne til Vibeke Stybes genfortælling af Ludvig Holbergs Niels Klims underjordiske Rejse (2000). Det har åbenbart været populært i disse tider af omskabe Holbergs forunderlige bog (1741) til billedbøger. I de seneste år har tegneren Dorte Karrebæk og forfatteren Kåre Bluitgen givet os en pragtfuld version af den fantastiske fortælling om de underjordiske riger, som er befolkede af sære træer og dyr, der lever i samfund, som til forveksling ligner de menneskelige.

22760858

Men Vibeke Stybe og Dina Gellerts udgave kan nok hævde sig. Teksten er forkortet kongenialt, og tegningerne er raffinerede og viser helt nye sider af Dina Gellerts talent. Der er arbejdet med dybe perspektiver, raffinerede vinkler og smukke farvevirkninger. Eminent er illustrationen til besøget på De Mezendoriske Øer, hvor alle dyr kan opnå statsborgerskab. Under en banket bliver Niels Klim kurtiseret af en spraglet so, der uhæmmet byder sig til. Tegningen viser banketten, hvor soen indlader sig over for helten. I baggrunden har en elefant (med elefantorden) en palaver med en fordrukken, rødøjet bjørn, mens en venlig hest i forgrunden byder en koket hunhund et æble. Det er meget talentfuld gjort med stil og sans for fortællingens mange dimensioner.

Dina Gellert kan male med hele paletten - de sjove, hurtige oprids til Leopold-bøgerne, de bløde farvekridttegninger til Chokoladeskapade og raffinerede akvareller til Niels Klim.

Dina Gellert har fremtiden i sin hule pen.