Det fortryllede slot 1-12

Citat
”Det er mærkeligt med de døre i slottet. Lige når vi går ind ad dem, er der bare en ganske almindelig gang med kedelige brune vægge og linoleum på gulvet. Lidt efter er vi så pludselig i en anden verden. Jeg når aldrig at se, når det skifter.”
”Magiske huler”, s. 16.

Peter Gotthardts ”Det fortryllede slot” er en serie på 12 bøger illustreret af Jan Solheim. Pigerne Pop (Anna), Manke (Siri) og Pind (Karoline) danner i den første bog ”Sort magi” (2008) en hemmelig klub. De beslutter på demokratisk vis, at deres første aktivitet i klubben skal være at udforske det gamle forladte hus på Dronning Dagmars Vej. Det viser sig, at det mærkelige gamle hus, også kaldet for ”slottet”, er fortryllet. Hver gang pigerne går derind, havner de i en ny, spændende verden. Alle bøgerne er forsynet med et lille efterskrift, der giver nogle faktuelle forklaringer på bogens tema, hvad enten det er vikinger, istidens hulemalerier eller havfruer.

Bøgerne begynder med en præsentation af de tre piger: Pop, der er musikalsk og elsker dans. Manke, der har fået sit navn efter sit lange, kraftige hår, er vild med alle slags dyr. Og så er der den sidste Pind, der er fortælleren i alle bøgerne. Hun elsker at læse og se film og er den fornuftige, der altid har en plan parat.

27423604

Handlingen i hver bog tager afsæt i en situation fra pigernes hverdag, der senere perspektiveres til den verden, de træder ind i gennem slottet. I ”Alfernes fjende” (2008) bliver Manke til stor irritation gennemblødt af regnen på vej over til Pind. Da de havner i alfernes verden, kæmper pigerne for at bringe regnen tilbage, inden den grønne verden visner, og alferne dør af tørst. ”Jeg er ikke andet end en slave her i huset,” siger Pind i ”Kejserens slave” (2009), da hendes mor sætter hende til at rydde op. Senere i bogen møder de slaven Rufus, der er dømt til døden af den vanvittige romerske kejser. Det, der kunne synes irriterende og problemfyldt i pigernes dagligdag, fremstår herefter som de rene bagateller.

I hver ny verden stilles pigerne over for en problematik, de skal løse, før de kan vende tilbage til deres egen verden igen. De skal f.eks. forhindre en gammel dame i at blive brændt på bålet som heks (”Brænd heksen”, 2009). Eller de skal redde Ragnhild og hendes families gård fra at blive plyndret af vikinger (”Farlige vikinger”, 2009). At ”flygte fra problemerne” er ikke en mulighed, og en morale i bøgerne er, at man må vise mod og tage kampen op med de udfordringer, man møder på sin vej.