Genrer og tematikker

En stor del af Peter Gotthardts produktion er samlet i forskellige serier inden for fantasy-, gyser- og eventyrgenren. At samle bøgerne i serier har den fordel, at universet kan nå at blive velkendt, og derfor kan være mere detaljeret og sammensat, uden at hver enkelt bog bliver for lang.

Flere af serierne bl.a. ”Det fortryllede slot” og de tre serier om elverfolket, tager udgangspunkt i fantasy-genren, som Gotthardt opfatter som nutidens pendant til ældre tiders folkeeventyr: ”De giver adgang til en spændende verden med farverige væsener, ædelmod og kærlighed, ondskab og nedrighed og masser af heltegerninger, der gør en forskel. Her får læseren udvidet sin mentale horisont og motioneret sine følelser” (Redaktionen: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge. Bogblogger, 2013-09-03). Serien om Katla og Knøs er ligeledes en fantasy-serie, men handlingen foregår i et oldnordisk miljø med væsener fra folketroen som åmanden, gårdboen og havfruen. 

Også temaerne i Gotthardts gysere er ofte hentet fra sagn og overtro fra gamle dage. ”Heksefuglen” (2001) bygger på gamle sagn om landsbyhekse. Ideen til ”De døde kommer om natten” (2003) opstod ved at læse om norske draugr – genfærd af fiskere, der kommer op fra havet i de mørke vinternætter, og ”Varulven venter i mørket” (2006) blev til på baggrund af en vandrehistorie.

Spændingsmomentet er kernen i Gotthardts forfatterskab, og et af hans mål med sine historier er at holde begynderlæsere til ilden: ”Jeg lægger stor vægt på fortælleteknikken. En bog skal helst gribe læseren allerede fra første afsnit, forhistorien skal flettes naturligt ind i de første kapitler, og handlingen skal have et godt flow uden døde punkter” (Redaktionen: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge. Bogblogger, 2013-09-03). Selvom handlingen i Gotthardts bøger er spændende og til tider uhyggelig, så formår hovedpersonerne altid med mod og handlekraft at besejre det onde til sidst.

Med mere end 100 bøger på sin bibliografi bliver Peter Gotthardt ofte spurgt om, hvor de mange ideer til hans bøger kommer fra. Til dette svarer han: ”Jeg har altid læst mange eventyr og sagn. Dem bruger jeg som en stor database med handlingsskemaer, motiver og detaljer, som jeg går på opdagelse i og kombinerer på nye og forhåbentlig spændende måder.” (Om mig selv og mine bøger. Litteratursiden 2013-07-30).

Men handlingen gør det ikke alene, når man skriver til børn, og Gotthardt arbejder meget med sproget i sine bøger: ”Sproget skal afpasses efter aldersgruppen: billedbog, begynderbog, roman. Og uanset sværhedsgraden skal sproget være klart og udtryksfuldt, og replikkerne skal falde mundret og rammende” (Interview: Peter Gotthardt, manden bag 100 bøger til børn og unge. Bogblogger, 2013-09-03).

Sidst men ikke mindst spiller illustrationerne en væsentlig og støttende rolle for begynderlæsere, og Peter Gotthardts bøger er dygtigt illustreret af mange forskellige illustratorer som Peder Bundgaard, Sussi Bech, Jan Kjær, Kirsten Raagaard, Niels Roland, Jan Solheim og Peter Snejbjerg.