Vejen til Betlehem

Citat
”Det barn ville måske aldrig se dagens lys, dreng eller pige, takket være Kvirinius og hans folketælling. Før Josef vidste af det, kunne årsagen til hans tunge tanker være ude af verden som et åg, der blev løftet af hans skuldre.”
”Vejen til Betlehem”, s. 24.

 

Jens Christian Grøndahl griber i 2015 tilbage til juleevangeliets historie om Josef og Maria i fortællingen ”Vejen til Betlehem”. Med udgangspunkt i den kristne beretning har Grøndahl dog skrevet en verdslig historie, som især fokuserer på personernes tanker og følelser. Ikke mindst Josef kommer til orde i historien, der er skrevet i en enkel sprogtone og med en 3. persons fortæller med indre synsvinkel. Et af Grøndahls særlige greb på historien er en fremstilling af den udvikling, Josef gennemgår. I starten er han selvsagt skeptisk i forhold til Marias forklaring på sin graviditet.

52038227

Han er en jødisk mand af den gamle skole, for hvem det ville være gudsbespottelse at tro på, at hans egen forlovede skulle være blevet befrugtet af Helligånden og bærer et barn, der er Guds søn: ”Det gik op for ham, at hun måtte være blevet vanvittig. Den slags forekom vel. Hendes vanære havde berøvet hende forstanden.” (s. 8).

Josef accepterer aldrig, at barnet skulle være Messias, men den strabadserende rejse bringer de to unge mennesker tættere på hinanden, og Josefs følelser omkring det kommende barn ændrer sig, da han åbner sig for sin kærlighed til Maria, forklarer Grøndahl i et interview: ”Det er jo lige meget, hvem der er far til det barn, det er jo lige meget, hvem vi er, det er jo det, han har opdaget undervejs på turen. Vi er jo bare mennesker med alle de fejl (..) og den sårbarhed, det indebærer, og vi har brug for hinanden.” (Skønlitteratur på P1. DR, 2015-11-11). 

En anden vigtig tematik i Grøndahls julefortælling er det at føle sig hjemløs og fremmed i verden i en mere eksistentiel forstand. Det er dog oplagt også at indlæse den aktuelle politiske situation med millioner af hjemløse flygtninge i beretningen om Josef og Maria, som forgæves forsøger at finde husly: ”Vi har grundlæggende et valg, som denne bibelske fortælling allerede formulerer for os. Vi har et valg om at genkende vores egen menneskelighed i mennesker, som ikke ligner os og derfor være åbne (…) eller lukke af og sige, at det ikke er vores problem.” (Skønlitteratur på P1. DR, 2015-11-11).  

”Vejen til Betlehem” er illustreret med sort-hvide tegninger af Seppo Mattinen.