Duellen

Citat
”Klokken var næsten otte, og jeg havde kun otte timer til at løse det underlige mysterium, der nu bredte sig til tre lande: Tyskland, Israel og England. Og inkluderede gamle kærlighedsaffærer, et billede, der måske er millioner værd, og værst af alt, to revolvere fra Første Verdenskrig.”
”Duellen”, s. 66.

David Grossmans ”Du-krav” fra 2009 (”Duellen”, 2010) handler om 12-årige David, der er bedste ven med den 70-årige Heinrich Rosenthal, der bor på et plejehjem i Jerusalem. David er en ensom og gammelklog dreng, der har svært ved at få venner på sin egen alder og trives bedst i selskab med voksne.

En dag modtager Hr. Rosenthal et mystisk brev med en trussel fra ærkefjenden Rudi Schwartz. Hr. Rosenthal forklarer David, at de begge var forelskede i den samme kvinde, Edith, for mange år siden, dengang de var unge. Nu kræver Schwartz en pistolduel med Hr. Rosenthal for at afgøre de uafklarede stridigheder.

28087837

David vil for alt i verden undgå, at Hr. Rosenthal ender i et opgør om liv og død, så han sætter sig for at udtænke en plan, der skal redde ham. David er dog først nødt til at finde ud af, hvem denne Edith var, og hvorfor de to mænd, så mange år senere, er villige til at kæmpe for hende – efter hendes død. Afdækningen af mysteriet fører David rundt i Beit Hakerem-kvarteret i Jerusalem, hvor han taler med forskellige lokale, der kan hjælpe ham med at løse ”krigen” mellem de to ældre mænd.

”Duellen” er en bog til børn om venskab på tværs af generationer. Gennem Davids og Hr. Rosenthals venskab illustrerer fortællingen kontrasten mellem den unge og ældre generation og det nye og ældre Israel. Det er også en historie om at turde være anderledes; David og Hr. Rosenthals venskab virker besynderligt på omverdenen, men Davids gammelkloge og filosoferende tilgang til livet går fint i spænd med Hr. Rosenthals store livserfaring. ”Duellen” er samtidig en bog om det tidligere kunstnermiljø i Jerusalem, der udfoldes gennem Hr. Rosenthals beretninger om byen og miljøet fra sin egen ungdom.

Historien fortælles af den eftertænksomme og selvreflekterende David, der seksten år senere ser tilbage på disse begivenheder, der skete, da han var 12 år gammel. Fortællingen er opbygget kronologisk og fortalt i et relativt enkelt sprog med en stor portion humor.