Baggrund

Citat
”Jeg går ud på terrassen i solen. I er gået, lad det vare længe. Lægger mig i havestolen, den er hård uden madras. I værkstedet finder jeg en madras i den rigtige størrelse (…) Jeg ser staffeliet, selv om jeg forsøger at ignorere det. Hver sommer er det meningen, at det skal ud. Hver sommer glemmer jeg at tage det ud. Tiden er løbet fra det.”

”Sommerferie”, s. 21.

Katrine Grünfeld er født og opvokset i Aarhus, hvor hun både har gået i folkeskole og på gymnasiet. Efter gymnasiet tog hun til USA, blev gift og boede i San Francisco i en del år, og så flyttede hun til København. I 1998 afsluttede hun sine studier som cand.mag. i litteratur og psykologi ved Roskilde Universitetscenter. Selvom det er mange år siden, hun har boet i Aarhus, føler hun sig stadig som en pige fra provinsen. Hun er hverken nostalgisk eller sentimental omkring Aarhus, men hun synes, livet er anderledes i provinsen, for som hun siger: ”Der er et andet tempo i provinsen, og man slapper lidt mere af.” (Sonja Sabinsky: Antiheltinden. Dagbladenes Bureau, 2012-01-11).

Men maskespillet afhænger ifølge Katrine Grünfeld ikke af postnummer. Det er blevet et alment menneskeligt vilkår at lade som om og iscenesætte. Hun siger: ”Vi er opdraget til at være pæne, og vi lærer tidligt, at livet er en popularitetskonkurrence. Det har tidligere været et kvindeproblem, men nu står det lige så slemt til hos mændene. Vi er så konfliktsky!” (David Jacobsen Turner: Potentiel hygge og forebyggende parterapi. Weekendavisen, 2012-01-20).

Og det er netop løgnen, der optager Grünfeld i forfatterskabet. Hun stiller skarpt på det ødelæggende facadespil, der både gør livet som børnefamilie og som par ulideligt og umuligt.

Selv lever hun nu som fuldtidsforfatter, men tidligere har hun arbejdet som erhvervspsykolog. Hun debuterede i 2008 med romanen ”Mindre pletter”, men har efter eget udsagn aldrig rigtigt truffet en beslutning om at være forfatter, for som hun siger, ”det har nok i højere grad handlet om at komme til et punkt, hvor jeg turde vise andre mine ting. Og så kaldte de mig forfatter.” (Karin Hedemand: Drømmen om lykke er en illusion. Litteratursiden, 2010-05-20).

Men hun skriver altid og har altid gjort det: ”Jeg skriver nok også for bedre at kunne rumme verdenen – nogle gange er der bare for meget verden. Og alt for mange ord, der flyver rundt i luften. Så er det godt at få deres betydning ned på papir.” (Karin Hedemand: Drømmen om lykke er en illusion. Litteratursiden, 2010-05-20).

Ved siden af arbejdet som forfatter er hun daglig leder af arbejdsfællesskabet Valerie Galner på Vesterbro.