Beslægtede forfatterskaber

Faïza Guène er den første franske forfatter, der har gjort sig bemærket ved at skildre livet i indvandrerghettoen. Hun bruger dermed sin dobbelte kulturelle baggrund til at give et nyt perspektiv på det samfund, som hendes familie har slået sig ned i. Et særdeles vedkommende perspektiv, fordi andelen af fransk litteratur, der er skrevet af forfattere med især arabisk indvandrerbaggrund, er til at overse. Faïza Guène føler sig da heller ikke accepteret af det litterære miljø i sit hjemland, og trods sine enorme publikumsucceser, så forventer hun ikke at vinde nogen litterære priser: ”Jeg vil aldrig nogensinde modtage en pris. Det ville indebære, at man anså det, jeg skriver, for at være litteratur. At der er intellektuelle ude i forstæderne. Den slags ændrer sig ikke på grund af den neo-kolonialistiske overbevisning: Ideen om, at ”de indfødte” er gode til sport, sang og dans men ikke til at tænke.” (Angelique Chrisafis: High riser. The Guardian, 2008-06-05).

Som forfatter føler hun sig mest beslægtet med sine britiske kolleger Hanif Kureishi, Zadie Smith og Monica Ali, der lige som hende skildrer de indvandrermiljøer, de er opvokset i. I Danmark er der en spirende tendens til, at forfattere med indvandrerbaggrund er begyndt at komme til orde. Men de er stadig få. Særligt bemærkelsesværdig er antologien ”Nye stemmer”, der udkom i 2007. Den består af noveller, kortprosa og digte, der er skrevet af danske unge talenter med indvandrerbaggrund.

Én af bidragsyderne til ”Nye Stemmer” er Alen Meskovic (født 1977). Han har i sine efterfølgende værker skildret en ungdomstilværelse i Bosnien under borgerkrigen (romanen ”Ukulele-jam” fra 2011) og livet som immigrant i Danmark (digtsamlingen ”Første gang tilbage” fra 2009). Den danske forfatter, som Faïza Guène er kunstnerisk tættest beslægtet med, er Lone Aburas (født 1979). Hun slog igennem med romanen ”Føtexsøen” (2009), som handler om en ung pige, der vokser op i en dansk-egyptisk familie i provinsslummen i Høje Taastrup, men som alligevel drømmer om noget så eksotisk som at blive forfatter.