Beslægtede forfatterskaber

En forfader til Guillous actionhelt Carl Hamilton er som nævnt Ian Flemings James Bond. Bond og Hamilton er begge aristokratiske og dannede mænd med hang til nydelse. De har licens til at dræbe og arbejder for stærke organisationer.
Ian Fleming (1908-1964) skrev i en æra, hvor Englands imperium faldt fra hinanden, og James Bond var en måde at holde sammen på denne storhed og Englands forbindelse til alverdens eksotiske afkroge. På samme måde skriver Guillou i en tid af globalt, eller blot europæisk, opbrud og lader sin helt bevæge sig rundt i grænseområderne og markerer her en magt og storhed på vegne af nationen Sverige.
Sveriges vigtigste krimiforfatterpar Sjöwall & Wahlöö er en national baggrund for Guillous forfatterskab. De står bag karakteren kriminalkommissær Martin Beck, som figurerer i ti romaner fra ”Roseanna” (1965) til ”Terroristerna” (1975). Beck er knyttet til byen, kriminalitet og borgerne, mens Hamilton er knyttet til nationen, krig og terrorisme.
Jan Guillous forfatterskab rummer desuden et islæt af John Le Carrés spionromaner. Ligesom Carl Hamilton arbejder Le Carré og hans efterretningsagent George Smiley i en sfære af det internationale, kold krig og diplomati.
Robert Ludlum (1927-2001) er en anden spændingsromanforfatter, der skriver om den stærke ener. Han er kendt for sin karakter Jason Bourne, som mange har set i de populære filmatiseringer af romanerne ”The Bourne Identity” (1980), ”The Bourne Surpremacy” (1986) og ”The Bourne Ultimatum” (1990). Men Jason Bourne er ikke allieret med de stærke efterretningsorganisationer som Bond og Hamilton, selvom han er uddannet derfra. Han er et ”stumpt værktøj” som ad tilfældets veje er deserteret og er endt som en David mod Goliat.