Af beslægtede forfatterskaber kan nævnes Kim Fupz Aakesons bøger om drengen Vitello, der indtil videre tæller denne serie 12 bøger. Vitello er en impulsiv størrelse, der tit kommer til at handle, før han tænker og lader sig rive med af en leg. Det er f.eks. tilfældet i ”Vitello ridser en bil” (2010). Her kommer Vitello, trods sin mors advarsler, til at ridse hendes elskede bil, fordi han leger en leg med en rive og en bold. Det er et uheld, men inden i Vitellos hoved vokser tankerne om den ventende straf sig større og større, indtil det næsten ikke er til at holde ud. Vitello minder på mange måder om Per Prik, der bliver misforstået af omgivelserne, når han f.eks. er opslugt af en leg.
En anden forfatter, der forstår at dvæle ved en enkelt følelse, er svenske Gunilla Bergström. Hendes bøger om drengen Alfons skildrer, hvordan en følelse af f.eks. ensomhed, skam og jalousi kan komme til at såre og påvirke andre mennesker, både nogen man kender og nogen man ikke kender så godt. I ”Der går tyve-Alfons” (1996) beskrives, hvordan Alfons, da alle hans venner tror, han har stjålet nøglen til deres hemmelige hule, får følelsen af ikke at eksistere længere, fordi der ikke er nogen, der tror på ham. Han oplever, hvad man kan kalde en eksistentiel krise, fordi hans relation til vennerne trues, og fordi han for en kortvarig periode oplever, hvordan det er at befinde sig udenfor fællesskabet.
Endelig er der Astrid Lindgrens Pippi: En pige uden forældre og med et problematisk forhold til skolen og systemet i al almindelighed. Pippi er trods sin munterhed også en pige, der er i sine følelsers vold og som et resultat heraf ofte havner i situationer, der udstiller hendes manglende evne til at indgå i fællesskabet på fællesskabets præmisser. Men Pippi er som mennesker er flest også andet end dette. Hun er omsorgsfuld, iderig, impulsiv og har gode sociale kompetencer, så længe det drejer sig om forholdet til andre børn.