katrien marie guldager
Foto: Politikens forlag

Katrine Marie Guldager (børn og unge)

stud.theol. Charlotte Hitzner, iBureauet/Dagbladet Information. 2011.
Top image group
katrien marie guldager
Foto: Politikens forlag
Main image
Guldager, Katrine Marie
Foto: Morten Holtum

Følelserne sidder uden på tøjet og lige i øjet, når Katrine Marie Guldager skriver for børn og unge. For hun kan noget med sproget. Noget der rammer helt rigtigt. Hun behandler store og tunge emner som tab, ensomhed, hævn og ondskab med en tone, der på en gang er let, filosofisk og til tider melankolsk. Guldager viser på smukkeste vis læsere i alle aldre, hvorfor man nødvendigvis må rumme både det gode og dårlige for at blive et helt menneske.

 

 

47625041

Blå bog

Født: Den 29. december 1966 i Ordrup.

Uddannelse: Forfatterskolen 1992-94. Cand.phil. i dansk 1994.

Debut: Dagene Skifter Hænder. Gyldendal, 1994 (digte for voksne), Frøken Ignora i vandtårnet 1-5. Alinea, 2002 (for børn).

Litteraturpriser: Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, 1995. Klaus Rifbjergs Debutantpris for lyrik, 1996. Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat, 1996. Peder Jensen Kjærgaards og Hustrus Legat, 2001. Holger Drachmann-legatet, 2003. Statens Kunstfonds Arbejdslegat, 2000 og 2002-05. Kritikerprisen, 2004. Søren Gyldendal-prisen for skønlitteratur, 2024.

Seneste udgivelse: Mister Georg - Georg besøger Sulaima. Gyldendal, 2020. Illustreret af Charlotte Pardi.

Inspiration: Fjodor M. Dostojevskij, Franz Kafka, Gabriel Garcia Marquez.

Artikel type
boern

Baggrund

”Problemet er, at man får ridser i sit hjerte, når man eksploderer. Og fiskehandleren ved, hvad han taler om, for hans hjerte er meget, meget ridset.”
”Frk. Ignora eksploderer”, s. 18.

Katrine Marie Guldager er født i Nordsjælland i 1966. Hendes far Per var forstkandidat (en der beskæftiger sig med skovbrug) og hendes mor Susanne var landskabsarkitekt.

Da Katrine Marie Guldager var tre år gammel, flyttede familien til Zambia, hvor forældrene arbejdede som ulandsfrivillige for DANIDA. Her boede de, til hun fyldte seks, og familien vendte hjem til Danmark igen. De slog sig ned i et bofællesskab i Hillerød nord for København.

Katrine Marie Guldager gik på Den Alternative Lilleskole i Hillerød og blev student fra Gentofte Statsskole i 1985. I sin ungdom var hun aktiv i DKU (Danmarks Kommunistiske Ungdom) og rejste i den forbindelse rundt i verden og deltog i forskellige politiske aktioner.

Da hun var 13, blev hendes forældre skilt og hun flyttede med sin far ind i et kollektiv på Frederiksberg i København. Allerede da vidste hun, at hun ville være forfatter, men inden hun kom ind på Forfatterskolen i 1992, fik hun en bunke afslag, blandt andet fra det betydningsfulde lyriktidsskrift Hvedekorn.

Det var dog ikke afslagene, der i første omgang satte en stopper for hendes spirende forfatterskab, men tabet af faren og en nær veninde fra DKU. Begge døde inden for ganske kort tid og efterlod Katrine Marie Guldager i en dyb personlig krise, som det skulle tage hende mange år at arbejde sig igennem. Da hun genoptog sit skriveri, kom begge disse pludselige tab til at præge hendes videre forfatterskab, der ofte kredser om det at miste. Også tiden i Afrika og opvæksten i de frie 70’erne er tilbagevendende temaer i forfatterskabet.

Katrine Marie Guldager bor i dag med sin mand og sin datter på Amager i København.

Frøken Ignora i vandtårnet

”Ignora har engang set et spøgelse. Det var dengang hendes far lige var død, og hendes mor var rejst sin vej. Spøgelset sagde: - Det er da klart, at du er alene, Ignora! – Dig er der ingen, der gider være sammen med!”
”Frøken Ignora og spøgelserne”, s. 16-17.

Katrine Marie Guldager har over en periode på otte år mellem 2002 og 2010 skrevet ikke mindre end 20 bøger om pigen frøken Ignora. Alle bind er illustreret af Charlotte Pardi.

Frøken Ignora er en lille pige, der bor i et vandtårn i byen Stridstrup. Hun bor der alene, fordi hendes far er død og hendes mor er rejst bort. Ignora er på den ene side et meget selvstændigt barn, der er vant til at klare det meste selv, men hun på den anden side også bare et barn, der let føler sig tilsidesat eller uretfærdigt behandlet. 

28501021

Hun har en masse katte og hunde, der holder hende med selskab, og hun har også en kæreste, der hedder George. Han kan være irriterende, og de kan skændes, så det brager, men han er også sød og omsorgsfuld. Han udfordrer Ignora og rokker ved hendes verdensbillede, f.eks. når han foreslår, at han får sit eget værelse i vandtårnet (”Frøken Ignora og spøgelserne”, 2010). Dette kan være frustrerende og utrolig skræmmende, hvis man som Ignora foretrækker, at alt helt skal være, som det plejer.

Den eneste voksne omkring Ignora er fiskehandleren. Han er en livserfaren herre, der kan hjælpe, når frøken Ignora af og til føler sig i vildrede (f.eks. i ”Frøken Ignora eksploderer”, 2002).

Bøgerne om frøken Ignora i vandtårnet kredser om følelser og om relationer. Gode som dårlige. Her er raserianfald, hævntørst og ensomhed, men der er også fantasi, venskaber og glæden ved de små ting i livet, som f.eks. en smuk blomst (”Frøken Ignora og blomsterne”, 2006). Emnerne – og de til tider meget åbne slutninger – indbyder læserne til selv at forholde sig til det, der er skildret i teksten.

Alle bøgerne er på 24 sider og er let læselige. På hvert opslag er der et mindre tekststykke på den ene side og en illustration på den anden. Dette medvirker til at gøre læsningen mere overskuelig, især hvis man lige er begyndt at læse.