novelle

Genrer

Perioder og genrer

Her kan du som underviser, elev eller bibliotekar få et overblik over dansk litteraturhistorie og et greb om de vigtigste genrer.

Katrine Marie Guldager (børn og unge)

Indledning

Følelserne sidder uden på tøjet og lige i øjet, når Katrine Marie Guldager skriver for børn og unge. For hun kan noget med sproget. Noget der rammer helt rigtigt.

Jan Sonnergaard

Da Jan Sonnergaards debut “Radiator” udkom i 1997, blev han hurtigt udnævnt til talsperson for en ny, rå halvfemserrealisme.

Christina Hagen

Indledning

Christina Hagen skriver i et råt, kynisk og bevidst fejlbefængt sprog, og i sine konceptuelle værker udforsker hun nogle af de iboende menneskelige og samfundsmæssige strukturer, som ikke er alt for flatterende: racisme, sexisme og den hvide middelkla

Pia Juul

Indledning

Genvordigheder nedskrevet med let hånd. Sådan har Pia Juul selv beskrevet sin litteratur, hvor det humoristiske og det foruroligende går hånd i hånd. Vores måde at bruge sproget på er en anden vigtig tematik i forfatterskabet.

Adda Djørup

Indledning

Eksistentielle spørgsmål, hverdagshændelser, metafysik og sproglig entusiasme kendetegner Adda Djørups forfatterskab.

Anders Bodelsen

Indledning

Dansk forfatter. Har skrevet samtidsskildringer og krimier. Anders Bodelsen er en af vore mest læste forfattere. Hans romaner, noveller og skuespil handler om hverdagsmennesker i ekstreme situationer i det moderne danske velfærdssamfund.

Karen Blixen

Karen Blixen er en af de mest internationalt kendte danske forfattere. Hendes litteratur fascinerer på én gang millioner af almindelige læsere og udfordrer samtidig de mest kræsne litteraturforskere.

Steen Steensen Blicher

Præsten, vandringsmanden og forfatteren Steen Steensen Blicher (1782-1848) er en af de betydeligste skikkelser i den danske litteraturhistorie.

Herman Bang

Da Herman Bang som 22-årig debuterede som fiktionsforfatter havde han et godt stof at fortolke naturalismens filosofi igennem: sin egen slægts degeneration og fald.