Baggrund

Citat
”I New York kan man få alting leveret. (…) Da jeg var ung – yngre, burde jeg sige – kunne man endda få stoffer bragt til døren. Visitkort med et 212-nummer og det ensomme ord udbringning eller, mere almindeligt, et eller andet fis med terapeutisk massage. Utroligt at jeg nogen sinde glemte det.”
”Byen brænder”, s. 11.

Garth Risk Hallberg blev født uden for Baton Rouge, Louisiana, og voksede op i universitetsbyen Greenville i North Carolina. Hans forældre havde mødt hinanden som studerende i Ohio, mens faderen læste på sin kandidat og moren på en bachelor i engelsk. Faren blev tilbudt en stilling på East Carolina University, og de flyttede fra både hjemby og morens stilling som high school-underviser. Da Garth Risk Hallberg var ni år, fik faren Bill udgivet sin første og eneste roman, ”The Rub of the Green”, om en professionel, fængslet golfspiller i kølvandet på et trekantsdrama. Faderen døde af cancer, mens Garth Risk Hallberg var i gang med at få udgivet ”Byen brænder”, og han har udtalt, at han på mange måder udlever sin fars forfatterdrømme.

Fra en tidlig alder var Garth Risk Hallberg interesseret i litteratur. Selv inden han blev teenager, blev han medlem af en bogklub – med over 40 års forskel mellem ham og bogklubbens øvrige medlemmer. Senere kom interessen for bl.a. beatnikkulturen og punkmusikere som Patti Smith, og undergrundskulturernes indflydelse er da også tydelig i mange af de spor, der løber i ”Byen brænder”. Romanen finder sted i 1970’ernes brydningstid, hvor bl.a. punken begynder at ulme i både musikmiljøer og som sindsstemning, og den ulmen brugte Garth Risk Hallberg aktivt. I et interview med Information har han udtalt: ”Jeg var fascineret af den følelse af 70’erne, specielt i New York, som en brydnings- og krisetid, defineret af spændinger og malplacerethed, hvor alle mysterier og selvmodsigelser, som normalt er gemt væk fra livets overflader, brød frem i lys lue. Og det forbløffede mig, at der ud af det brud kunne komme sådan en kreativ eksplosion.” (Bjarke Due Gunslev: Der er menneskeligt potentiale i kriserne. Information, 2016-02-29).

Garth Risk Hallberg har beskrevet sin skriveproces som en, der ligner en ekstatisk matematikers. Ideen til ”Byen brænder” kom da også til ham som et lyn fra en klar himmel i 2003, da han i en Greyhound bus var på vej ind i New York, og sangen i hans høretelefoner pludselig skiftede til den apokalyptiske klaverballade ”Miami 2017 (Seen the Lights Go Out on Broadway)” af den amerikanske sangskriver Billy Joel. Byen så han for første gang i dagslys efter terrorangrebet 11. september 2001, og kombinationen af horisontens manglende twin towers og Billy Joel-nummerets episke beskrivelser af den legendariske strømafbrydelse i juli 1977 gav Garth Risk Hallberg ideen til romanen. Han styrtede fra Greyhound-bussen hen i Union Square Park og skrev en hel scene ned i sin notesbog.

Garth Risk Hallberg underviser som litteraturprofessor på Sarah Lawrence College i New York og anmelder derudover litteratur for især hjemmesiden the Millions. Han har to sønner og er gift med Elise White, der er ph.d. i amerikanske studier.