Bent Haller er en alsidig forfatter, og hans store produktion spænder vidt. Som få formår han at skildre et afstumpet og goldt samfund, hvor menneskene ødelægger naturens balance og hinanden. I mange af hans bøger er der også håb og livsglæde, og en underfundig humor og ironi slår igennem de mest uventede steder og kan løse op for en intens spænding og uhygge. Han har et sikkert greb om sproget og kan skildre lammende vrede og hjertegribende sorg og angst. Samtidig er han mester udi rørende og poetiske historier – både i de stærke socialrealistiske fortællinger og i hans dyrefabler.
Hallers indignation gælder i høj grad snæversyn og uforstand, som i hans øjne er medvirkende årsag til et ødelagt samfund, hvor der ikke er plads til naturen, dyrene, følelser og hele mennesker. Samfundskritikken henter han også i oplevelser fra sit eget liv. Som i ”Rakkerpakhuset” (2009), der skildrer et arbejderboligkompleks i 1950'ernes Frederikshavn og dets eksistenser. Herom fortæller han: ”Det er jo del af min egen historie. Og så er det en kultur, der er gået tabt, selv om det ikke er ret lang tid siden. Et arbejdermiljø, du ikke ser mere, det er spredt ud i middelklassen. Altså, man skal jo skrive om det, man ved noget om, ikke?” (Trisse Gejl: Jeg er en vulkan i udbrud. Information, 2009-05-22).
Når man som voksen læser Bent Hallers fortællinger, bliver man klar over, hvor ærgerligt det er at afgrænse hans læserskare til en bestemt aldersgruppe ved at kalde ham børnebogsforfatter. Alle aldersgrupper kan få noget ud af hans bøger. Når det alligevel giver mening, er det fordi hans bøger er så særligt ærlige og derfor kan åbne en verden for børn og unge, som meget børnelitteratur ellers afskærmer dem fra. Bent Haller forsøder ikke verdens skræmmende realiteter eller menneskets eksistentielle ensomhed. Han taler til børnene ud fra den erkendelse, at barnet er klogt og reflekteret og er i stand til at udforske litteratur og sprog på et højt niveau. Samtidig kan han skrive sig ind i børnenes forestillingsverden og fange følelser og stemninger, som mange voksne med årene måske har glemt.
Bent Haller kommer i de emner, han tager op, vidt omkring i sit forfatterskab, og hans greb om det store historiske og mytologiske stof er med til at sætte det øvrige forfatterskab i relief. Men trods hans brede litterære spændvidde er der en rød tråd i hans forfatterskab. Han fortæller også i et interview til Information, at samfundets udsatte, dem folk ikke bryder sig om, ofte bliver hovedpersonerne i hans værker. Gennemgående er også, at hans bøger bearbejder samfundets undertrykkelsesmekanismer og at de personlige historier sættes ind i en større kontekst (Trisse Gejl: Jeg er en vulkan i udbrud. Information, 2009-05-22).
Men stadig er Bent Haller svær at sætte i bås. Han er dermed en god repræsentant for det, man kalder ”enhedslitteraturen”, da hans bøger henvender sig til alle uanset alder og køn. Han er en forfatter for alle, der kan lide en god historie.