Tvillingerne

Citat
”for jeg er en statue rejst af børn med brækkede arme lad nu det billede/ hvile i sig selv og begynd invasionen af mit inderste rum med tale/ om de knitrende stjerner én efter én skodder vi dem i askebægeret”
”Tvillingerne”, s. 20.

Rasmus Halling Nielsens digtsamling ”Tvillingerne” fra 2012, der består af digtsamlingerne ”Jeg hælder lys ud af det ene øre og lyd ind ad det andet” og ”Det gule gæstebud”, er oprindeligt udkommet som privattryk og givet til forfatterens venner og bekendte.

Gennem de to digtsamlinger tematiserer Rasmus Halling Nielsen universelle emner på et både hverdagsagtigt konkret plan og et surrealistisk obskurt niveau. Balancen mellem det på én gang jordnære og abstrakte er kendetegnende for forfatterens stil, som det blandt andet kommer til udtryk i følgende sætning: ”Hvis jeg blot må berette om spejlet flere lysår væk men meget lyrisk/ så kan dét berette om mig flere lysår væk mens jeg spiser en shawarma” (s. 20).

29316791

I digtene af varierende længde antydes et kærlighedsforhold gentagne gange, uden at dette nogensinde slås fast: ”gennem stisystemer finder jeg vej til din mund/ gennem stisystemer finder jeg vej til dig/ nu skal jeg gå den lange vej hjem igen/ gennem regn og slud/ tættere kommer jeg ikke/på det gule gæstebud” (s. 41). Som det fremgår af citatet, arbejder forfatteren med et gennemgående fortællende ’jeg’ og et ’du’, og derudover rummer digtene henvisninger til en række af Rasmus Halling Nielsens personlige, litterære idoler, blandt andet malerne Svend Johansen og Asger Jorn, der omtales ved fornavn og bidrager til en uformel, næsten venskabelig tone i digtene.

I teksten udfordrer forfatteren grammatik og udelader mere eller mindre helt tegnsætning. Han blander flere steder dansk med engelsk; både hele sætninger og enkelte ord. Hans fabulerende stil ses også i kendte udtryk, der omskrives. Ordsproget ”Tusinde engle kan ikke tage fejl” bliver for eksempel til ”Tusinde engle i mit hår kan ikke tage fejl”. Sætningen gentages igen og igen gennem de cirka halvtreds sider og forbinder de to, i udgangspunktet selvstændige, digtsamlinger med hinanden.