Serien om Pjok og Petrine

Citat
”Det er ved at blive efterår. Petrine har haft en skøn lang sommer med sin lille shetlandspony Pjok og med alle sine gode ponyveninder, Rikke, Laura, Sarah og Amanda. Skolen er for længst begyndt, og hver eftermiddag skynder Petrine sig hjem for at nå at være sammen med sine heste, inden det bliver alt for mørkt, og hun skal ind og spise og lave lektier.”
”Pjok og Petrine 15 – Ponyhviskeren”, s. 9.

Den første bog i Kirsten Sonne Harilds hesteserie ”Pjok og Petrine” udkom i 2007 med undertitlen ”En pony i præmie”. Den 15. bog ”Ponyhviskerne” udkom i 2013, og den 16. ”Klar, parat, kør” er på vej. Der udkommer kun så mange bind i en serie, fordi den har læsere, og det har ”Pjok og Petrine” – særligt drenge og piger i alderen 8-10 år, der elsker heste. Bøgerne er lette at læse, og Inger Tobiasens tegninger illustrerer handlingen præcist.

Serien skydes i den første bog i gang med et lotteri, hvor pigen Petrine vinder shetlandsponyen Pjok. For de fleste ville det være noget af en drøm, men for Petrine, der er bange for heste, føles det mest som et mareridt. Langsomt modnes forholdet mellem pigen og hesten godt hjulpet på vej af Petrines mor, og efter at Petrine har passet Pjok, der rammes af trommesyge, er hun solgt. Hun elsker sin hest og vil selvfølgelig beholde den. Og så kan læseren ellers følge ponyen og pigen på rideskole, til stævner, på udflugter og rejser og meget mere i de næste mange bind.

29831459

Generelt er fortællingerne båret af børnenes dialog, der er troværdig og skaber et godt fortællertempo. Miljøet er realistisk beskrevet, og de mange præcise detaljer om heste vidner om forfatterens store kendskab til emnet.

Serien om Pjok og Petrine handler både om venskabet mellem dyr og mennesker og mellem veninder. Harilds hesteunivers er varmt og trygt, og man mærker forfatterens kærlighed til både romanfigurer og heste.

”Pjok og Petrine” er Kirsten Sonne Harilds anden hesteserie. Den første ”Pony og Co.” udkom i 2005 og tæller i alt 12 titler. I ”Pony og Co.” følger man hestepigen Karen i et par år af hendes liv med alt, hvad det indeholder af veninder, drenge og familie – og altså især heste.