Baggrund

Citat
”JEG VIL SKRIVE ET DIGT OG LÆSE I EN AVIS/ OG EFTER LÆNGERE TIDS UBESLUTSOMHED/ VÆLGE EN BOG FRA SAMLINGEN/ MEN ET OPKALD FRA EN FÆTTER/ OG JEG ER PÅ VEJ UD AF DØREN/ MED HANDSKER I LOMMEN OG VÆRKTØJ I TASKEN”
”YAHYA HASSAN”, s. 128.

Yahya Hassan blev født i 1995 af forældre, der begge er kommet til Danmark i slutningen af 1980’erne som palæstinensiske flygtninge fra Libanon. Han voksede op i Aarhus Vest sammen med fire søskende. Søskendeflokken blev systematisk udsat for voldelige overgreb af en far, der i en periode arbejdede som taxachauffør, men hovedsageligt var hjemmegående på kontanthjælp.

Hassans kriminelle løbebane begyndte tidligt, og som 13-årig blev han første gang fjernet fra familien. Siden fulgte år med mere kriminalitet, flere institutionsophold og en varetægtsfængsling for forsøg på røveri. Da han blev anbragt på døgninstitutionen Solhaven i Nordjylland, opdagede en lærer Hassans interesse for at skrive. Hun introducerede ham for litteratur og hjalp ham med at komme på skrivekurser, højskole og i gang med at skrive den første digtsamling: ”Det var, som om der åbnede sig et gammelt sår i mig et sted, hvor ordene strømmede ud af mig. Vrede ord.”(Tarek Omar: Digter: Jeg er fucking vred på mine forældres generation. Politiken, 2013-10-05), sagde Hassan om skriveprocessen.  

I 2012 medvirkede Hassan i den lille portrætfilm ”Himlen over os”, hvori han fortæller om sine drømme og håb. Han vil gerne være forfatter. Første skridt er at tage på højskole og dernæst at søge ind på Forfatterskolen i København. Drømmen går i opfyldelse. Han får plads på skrivelinjen på Vallekilde højskole, og i sommeren 2013 bliver han optaget på Forfatterskolen. Samtidig får han antaget sine digte til udgivelse på Gyldendal.

Den 5. oktober bringer Politiken et interview med den debuterende digter med overskriften ”Digter: Jeg er fucking vred på mine forældres generation”. Heri kritiserer Hassan sine forældres generation for at have svigtet deres børn. Han påpeger hykleriet og dobbeltmoralen i den nydanske, muslimske underklasse, som ifølge Hassan prædiker Guds ord og læser Koranen, samtidig med at de slår deres børn, snyder det danske velfærdsystem og ser pornofilm. Artiklen udløste en voldsom debat, der medførte at udgivelsen af ”YAHYA HASSAN” den 17. oktober 2013 blev dækket i de fleste danske medier. Digtsamlingen blev så stor en succes, at den med sine 122.000 trykte eksemplarer er den bedst sælgende debutdigtsamling i Danmark nogensinde.

Op til folketingsvalget i 2015 gik Hassan kortvarigt ind i politik. Han meldte sig ind i det nystartede Nationalpartiet, men kom med 937 stemmer ikke ind i Folketinget, og efterfølgende blev han ekskluderet fra Nationalpartiet.

I årene efter debutudgivelsen udviklede Yahya Hassan et omsiggribende hash- og kokainmisbrug, mens alle kunne følge med i hans vilde udskejelser via hans facebookside, hvor han bl.a. fremviste billeder af sig selv bevæbnet med køkkenknive. Efter at have været involveret i flere voldelige og bizarre episoder blev han i 2016 idømt 1 år og 9 måneders fængsel for at have skudt en mand i foden. To år efter blev han tiltalt for 40 kriminelle forhold, heriblandt alvorlig vold og trusler.