Tormod Haugen er født 1945 i bygden Trysil i Norge - o. 200 km nordøst for Oslo - tæt ved den svenske grænse (Värmland). Hans far arbejdede i banken, moderen var hjemmegående, og han har to yngre søstre. I bogen Synnadrøm (1977) beskriver han de store forandringer, som hans fødested har været ude for. Mange er flyttet bort, de tomme gårde, motorvejene, som pløjer sig igennem landskabet, moderne fritidshuse, som ikke passer ind i miljøet, osv.
Det var en meget svær bog for ham at få hold på, og først da han i samråd med sin forlagsredaktør besluttede sig for at skrive bogen som en slags lyrisk prosa på dialekt, fik bogen en form, som kommer tæt på menneskene og bygden. Han skildrer et lille døende samfund, hvor der har boet mennesker i århundreder, men når de sidste mennesker flytter bort, forsvinder der også et stykke historie, en verden med myter og eventyr - og frem for alt et sprog, en dialekt. Gennem drengen Runar, der sammen med sin familie er nogle af de sidste faste beboere, oplever læseren stemningen i den affolkede bygd.
Tormod Haugen er cand.mag. fra universitetet i Oslo med almen litteraturkundskab som hovedfag og tysk og kunsthistorie som bifag. Efter sin eksamen arbejdede Tormod Haugen i to år på Munch-Museet i Oslo. I dag lever han som forfatter og oversætter.