Tormod Haugen

pædagogisk konsulent Bent Rasmussen, 2001.
Main image
Haugen, Tormod
Foto: POLFOTO

Tormod Haugen debuterede i 1973 med bogen: Ikke som i fjor. En fortælling om den 7-årige Jørgen, der er lidt bange og forsigtig, men han trives godt sammen med sin sommerveninde Maria. Tormod Haugen er en sjældent indfølt skildrer af barndommen. Uanset om man er født i Norge, Danmark eller andre steder i verden, vil man kunne nikke genkendende til de problematikker, han skriver om. Barndommen er det tema, som han igen og igen kredser om i alle sine romaner for børn og unge.

 

 

 

25404939

Blå bog

Født: 1945 i bygden Trysil i Norge.

Uddannelse:  cand.mag. fra universitetet i Oslo med almen litteraturkundskab som hovedfag.

Debut: Ikke som i fjor. 1973.  (Ikke oversat til dansk!).

Priser: Kirke- og undervisningsdepartementets præmie i 1975 for Natfuglene, i 1976 for Zeppelin og i 1990 for Skriget fra junglen. De norska barnbibliotekariernas pris i 1979 for Joakim. Deutscher Jugendbuchpreis i 1979 for Natfuglene. Sarpsborgspriset i 1979 for Joakim. Nordisk Børnebogspris i 1986 for Dagen, der forsvandt og og Vinterstedet. Kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris i 1984 for Dagen, der forsvandt. H.C. Andersen-Medaljen i 1990.

Seneste udgivelse: Prinsusse Klura og dragen. Høst, 2004. (Prinsusse Klura og dragen (norsk), 2004). Oversat af Nanna Gyldenkærne.

Artikel type
boern

Om Tormod Haugen

Tormod Haugen er født 1945 i bygden Trysil i Norge - o. 200 km nordøst for Oslo - tæt ved den svenske grænse (Värmland). Hans far arbejdede i banken, moderen var hjemmegående, og han har to yngre søstre. I bogen Synnadrøm (1977) beskriver han de store forandringer, som hans fødested har været ude for. Mange er flyttet bort, de tomme gårde, motorvejene, som pløjer sig igennem landskabet, moderne fritidshuse, som ikke passer ind i miljøet, osv.

Det var en meget svær bog for ham at få hold på, og først da han i samråd med sin forlagsredaktør besluttede sig for at skrive bogen som en slags lyrisk prosa på dialekt, fik bogen en form, som kommer tæt på menneskene og bygden. Han skildrer et lille døende samfund, hvor der har boet mennesker i århundreder, men når de sidste mennesker flytter bort, forsvinder der også et stykke historie, en verden med myter og eventyr - og frem for alt et sprog, en dialekt. Gennem drengen Runar, der sammen med sin familie er nogle af de sidste faste beboere, oplever læseren stemningen i den affolkede bygd.

Tormod Haugen er cand.mag. fra universitetet i Oslo med almen litteraturkundskab som hovedfag og tysk og kunsthistorie som bifag. Efter sin eksamen arbejdede Tormod Haugen i to år på Munch-Museet i Oslo. I dag lever han som forfatter og oversætter.

Debut

Tormod Haugen debuterede i 1973 med bogen Ikke som i fjor . En fortælling om den 7-årige Jørgen, der er lidt bange og forsigtig, men han trives godt sammen med sin sommerveninde Maria, der både er høj og modig.

Jørgen har ikke meget selvværd og selvtillid og føler sig som den dummeste i verden. Den ældre Martin - kaldet Ekle Martin - udnytter Jørgens svaghed, driller, håner, mobber. Heldigvis ændrer tingene sig til det bedre, da Maria og Jørgen med brug af både fantasi og intellekt bestiger den store sten, hvad der må siges at være deres barndoms ’manddomsprøve’. Pludselig føler han, at han kan noget og er noget.

Allerede i debutbogen ser man tydeligt forfatterskabets hovedmotiver, nemlig respekten for og solidariteten med barnet - og de voksnes tankeløshed. De voksne er ikke onde, snarere ulykkelige og depressive. Ikke som i fjor er ikke udkommet på dansk.