Evige Bjerg og de tre stærke kvinder


    Copyright: Irene Hedlund

Copyright: Irene Hedlund

Historien er et japansk eventyr om, hvad der sker, når ungdommelig mandlig og kvindelig styrke mødes og forenes med alderens visdom.

Indenfor stilens rammer af ro og enkelhed er persontegningen alligevel udtryksfuld og i skildringen af hovedpersonen Evige Bjerg ganske enkelt charmerende. Hvem kan stå for den overvægtige sumobryders paradoksale blanding af maskulin og babyagtig charme, og hvor ser man sødere smil end det, der kruser hans mund, da han forventningsfuld stikker en usædvanlig kort og buttet pegefinger frem for at kilde den unge pige i siden?

Irene Hedlund tegner historiens fysiske rammer, så det ligner japansk natur med bambus, bjerge og krogede træer, og japansk kultur med kontrasten mellem det harmonisk enkle i hverdagen og det kejserligt overdådige ved hoffet.

Også forenklingen i tegnestilen og den stramme harmoni i billederne er med til at give historien japansk kolorit. F. eks. er der en let stilisering i skildringerne af de forskellige japanske naturelementer, der gør dem til noget mere end realistiske rammer for fortællingen. Deres funktion bliver først og fremmest at være en del af mønsteret i billedet.

Men at forenkle og lægge vægten på de indre forhold af ro og spænding i det mønster, billedets elementer danner, er ikke bare et stiltræk, Irene Hedlund bruger i Evige Bjerg og de tre stærke kvinder for at ´japanisere´ sit billedsprog. Det er et træk, der generelt karakteriserer den måde, hun lader billedunivers og virkelighed forholde sig til hinanden på.

Billedet refererer i højere grad til sit eget univers end til virkelighedens, det taler sit eget sprog og følger sin egen logik. Samtidig leger Irene Hedlund med billedsprogets virkemidler på en måde, der dels gør sproget klart og sjovt, og dels fylder de tilsyneladende så enkle og overskuelige billeder med mange flere lag og historier, end de umiddelbart giver indtryk af.