Den historiske roman har haft gode kår de seneste mange år, og Helleberg placerer sig i midten af denne strømning. Den skønlitterære Danmarks-krønike ”Slægten” i pt. 22 bind er et fint eksempel. Andre bemærkelsesværdige forfattere af historiske romaner er Thit Jensen og hendes bøger om Valdemar Atterdag og forfatteren Helene Strange, der i begyndelsen af det 20. århundrede udgav ”Sværkeslægten” (1929-41). I 1999 udgav den svenske forfatter Per Olov Enquist bestselleren ”Livläkarens besök”, der handler om Struensee, som Helleberg også skriver om. Carsten Jensen udgav i 2006 den omfangsrige roman ”Vi, de druknede”, som giver stemme til generationer af sømænd fra Marstal.
Maria Helleberg føler selv et åndsfællesskab med de store forfattere inden for realismen, som den historiske roman genremæssigt hører ind under. ”I forbindelse med ”Dagmar” læste jeg alle de store russere, der var samtidige med Dagmar: Fjodor Dostojevskij, Leo Tolstoj og Alexander Pushkin. De er helt fantastiske. Nogle af bøgerne er kriminalromaner, så man slet ikke finder deres lige, andre er bare virkelig gode historier, fortalt så man hænger på fra start til slut. Eksempelvis var jeg helt opslugt af Brødrene Karamazov af Dostojevskij,” har hun sagt i et interview. (Johanne Duus Hornemann: Gåderne fangede mig. Kristeligt Dagblad, 2007-11-10).
Som kvindelig, velskrivende og opmærksom forfatter kan der ses en forbindelse til de nutidige forfattere Merete Pryds Helle og Iselin C. Hermann. Pryds Helle udgav i 2009 ”Hej menneske”, hvor stenalderfortid og nutid, natur og menneske, fiktion og fakta flyder sammen i fin balance med et fokus på kvinder og familier. Hermann startede sin karriere i 1998 med den sensuelle brevroman ”Prioritaire” og forstår at forføre læseren. Maria Helleberg går selv helt tilbage til det tidlige 19. århundrede for at finde sin litterære helt: ”Ellers hører Jane Austen til blandt mine yndlingsforfattere. Hun må være den mest perfekte romanforfatter, der findes. Sigrid Undset er også fantastisk. Hun skrev noget af den største realistiske litteratur i 1900-tallet.” (Johanne Duus Hornemann: Gåderne fangede mig. Kristeligt Dagblad, 2007-11-10).