maria helleberg
Foto: Stine Heilmann

Maria Helleberg

Annelise Vestergaard, 1995. Senest opdateret af cand.mag. Stine Hamann Pedersen, november 2019. Blå bog og bibliografi opdateret november 2023.
Top image group
maria helleberg
Foto: Stine Heilmann

Maria Hellebergs begejstring for litteratur, stærke kvinder og historie har givet danskerne over 80 produktioner at nyde. Hendes mere end 30 romaner tager gerne udgangspunkt i historiske emner, som er tilsat både fantasi og hjerte, og som er skåret frem af fakta ved hjælp af hendes akademiske baggrund. ”Dronningen af den historiske roman” har bidraget med hele fem værker til den store skønlitterære Danmarks-krønike ”Slægten”, og tidligere i forfatterskabet greb hun gerne ud over Danmarks grænser med nedslag i Hellas, Sovjetunionen og Mellemøsten. Senest har hun genoplivet sin egen slægts historie i to romaner om kvinderne fra Thy.

137282992

Blå bog

Født: 2. januar 1956 på Frederiksberg.

Uddannelse: Mag.art. i teatervidenskab med tilvalg i dansk, 1987.

Debut: Seersken. Gyldendal. 1986. Roman.

Litteraturpriser: LOs kulturpris, 1990. Biblioteksforeningens Forfatterpris, 1990. Danske Banks Litteraturpris, 2010. Søren Gyldendal Skønlitteraturprisen, 2022.

Seneste udgivelse: Kold maj. Gyldendal, 2023.

Inspiration: Jane Austen.

 

 

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Handsken kom over hans kind, vendte i luften og tog den anden kind, huden brændte, og den ene finger havde ramt hans øje og trak vand, som de vel troede var tårer. Og den mand har jeg givet min datter til,” kom det fra Henriettes far. Men Ludvig var allerede stavret ud af rummet og var på vej hjem – til Bruuns Palæ.”
”Handsken kom over hans kind, vendte i luften og tog den anden kind, huden brændte, og den ene finger havde ramt hans øje og trak vand, som de vel troede var tårer. Og den mand har jeg givet min datter til,” kom det fra Henriettes far. Men Ludvig var allerede stavret ud af rummet og var på vej hjem – til Bruuns Palæ.”
”Bombardement”, s. 91.

Den køns- og historieinteresserede, og særdeles produktive, forfatterinde Maria Helleberg er født på Frederiksberg, men gennemgik sine ungdomsår i Vejle. Hun er enebarn og har flyttet meget rundt sammen med sin familie. Helleberg fik sin studentereksamen fra Toftegaard studenterkursus i 1975 og har efterfølgende studeret teatervidenskab på Københavns Universitet. Hun drømte egentlig om at studere historie, men valgte teater og dansk. Hun dimitterede i 1987 og fik to år efter sit første arbejdslegat fra Statens Kunstfond, hvilket gav hende endegyldig retning og plads som forfatter. Det var i gymnasietiden, at hun fandt sin livsvej: Jeg kedede mig bravt i visse fag og følte, at jeg måtte lave noget mere interessant. Tanken om at skrive en roman var et egoistisk trip, som tiltrak mig meget. Jeg måtte have en modgift til det kedelige i mit liv dengang. Måtte have noget at leve mig ind i.” (Jens Andersen: Dronningen af den historiske roman abdicerer. Berlingske Tidende, 2007-09-21).

I 1992-93 bestred Helleberg formandsposten i Dansk Forfatterforenings skønlitterære gruppe, og gennem årene har hun skrevet for forskellige dagblade, som BT, Berlingske Tidende og Det Fri Aktuelt.

Maria Helleberg er en stor operaelsker, en kunstart hun elsker for de store følelser. Derudover dykker hun, naturligt for hendes virke, grundigt ned i masser af research og litteratur, når hun skriver på en ny historisk roman.

At Helleberg har ben i næsen og ikke er bange for at forsvare sig selv, beviste hun, da hun i 1989 besøgte sin elsker i Sovjetunionen. Her endte det i en dramatisk situation, hvor hun slog en KGB-oberst: ”Det er næsten noget af det, jeg er mest stolt af. Han havde aldrig oplevet, at en kvinde slog på ham og truede mig med tre års fængsel og al landsens ulykker.” (Ingeborg Brügger: En lige venstre fra Maria. Ekstra Bladet, 1993-08-08).

Helleberg er berejst og har besøgt det meste af verden, fra Gazastriben til Japan. Hun ser personlige oplevelser og erfaringer som grundlaget for god litteratur: ”Jeg har selv været ude at skrabe afgrunden en gang imellem. Det er det, de trænger til, alle de små sultne, misundelige drenge-digtere. De burde allesammen sendes ud i verden og opleve.” (Ingeborg Brügger: En lige venstre fra Maria. Ekstra Bladet, 1993-08-08).

Maria Helleberg bor i Fredensborg med sin mand Jørn Engelbrecht-Wolf.

Seersken : en roman fra Trojas fald

”Der var ikke skygge af herskelyst i ham. En blid, mager, kejtet ung mand, der var rædselsslagen for enhver slags kryb; selv en regnorm kunne få ham til at kaste op.”
”Seersken”, s. 51.

Maria Hellebergs debut ”Seersken” fra 1986 er historien om Trojas fald set fra en anden vinkel end den sædvanlige. Hovedpersonen i de kendte sagn er almindeligvis den skønne Helena, som prins Paris tog med til Troja fra Grækenland. Men Maria Helleberg lader seersken Kassandra, den næstyngste af kong Priamos’ 19 børn med dronning Hekabe, være historiens jeg-fortæller fra sin plads i dødsriget. Ingen ville tro hende, da hun levede og Troja faldt.

52954754

Kassandra var jomfru, fordi en guddom havde sagt til hende, at hun skulle bevare sin krop intakt for bedre at kunne bruge sine seerevner. Men det fik en brat ende med hendes jomfrudom. Hun blev voldtaget af den halve græske hær, da den erobrede Troja. To dage senere oplevede hun den ægte kærlighed med Agamemnon, som nok vidste, hvordan kvinder skulle have det. Hvilket hun også siden fik at vide af Agamemnons hustru, Klytemnestra, hjemme i Mykene.

De gamle myter, som vi kender fra Iliaden og Odysséen, bliver nærværende og vedkommende, når Maria Helleberg tager fat på dem, og hun lader sin historie tale stærkt om, hvor store lidelser et tabende lands kvinder udsættes for. Det kan muligvis være betænkeligt at påpege, at denne eller hin bog egner sig til undervisningsbrug, men det skal stadig med i en bedømmelse af Maria Hellebergs historiske romaner. Hun gennemlever så at sige et givent stof for læserne, så det virkelig kommer til at fortælle noget. Hun fremmaler hverdagen og menneskene bag historiens store ydre begivenheder. Til tider bliver romanen både meget erotisk og meget brutal.