Per Olov Enquist
Foto: Ulla Montan

Per Olov Enquist

mag. Helle Bertram. 2001. Opdateret 2011. Blå bog opdateret 2020
Top image group
Per Olov Enquist
Foto: Ulla Montan
Main image
Foto: Rasmus Baaner

Forfatterskabet er mangfoldigt og byder bl. a. på journalistik, dokumentarisme, skuespil, filmmanuskripter, kriminalromaner, litteraturkritik m.m. Forfatterskabet er politisk engageret på venstrefløjen men altid på vagt over for sine egne meninger, og som regel er pointen flertydig og spørgende. Enquist har karakteristisk sagt: Jeg arbejder med det, jeg synes er vigtigt, og helst i en form, som falder mig vanskelig.

 

 

50700151

Blå bog

Født: 23. september 1934 i Nordsverige.

Død: 25. april 2020

Uddannelse: Studerede på Uppsala Universitet fra 1955-1964. Fi her M.A. med et speciale om Thorsten Jonssons kriminalromaner.

Debut: Kristallögat. Stockholm, 1961.

Litteraturpriser: Nordisk Råds litteraturpris, 1969.

Seneste udgivelse:  Lignelsesbogen. Samleren, 2013. (Liknelseboken, 2013). Oversat af Nanna Thirup. Roman.

Artikel type
voksne

Baggrund

Per Olov Enquist blev født i en arbejderfamilie i Hjoggböle i Nordsverige i 1934. Han studerede på Uppsala Universitet fra 1955 - 64, hvor han fik sin M.A. med et speciale om Thorsten Jonssons kriminalromaner.

Enquist er tidligere svensk mester i højdespring, hans rekord er 1,97 m. Nogle af de bedste beretninger om idrættens verden findes i Enquists forfatterskab.

Fra 1970-71 boede Enquist i Vestberlin og i 1973 var han gæsteprofessor ved UCLA i Los Angeles. Berättelser från de inställda upprorens tid (1974) er inspireret af forfatterens ophold og forelæsning i Californien.

Hans meget omfattende forfatterskab begyndte blandt 60´er generationens modernister med debutromanen Kristallögat (1961).

Om forfatterskabet

Forfatterskabet er politisk engageret på venstrefløjen men altid på vagt over for sine egne meninger, og som regel er pointen flertydig og spørgende. Enquist har karakteristisk sagt: Jeg arbejder med det, jeg synes er vigtigt, og helst i en form, som falder mig vanskelig.

Forfatterskabet er mangfoldigt og byder bl. a. på journalistik, dokumentarisme, skuespil, filmmanuskripter, kriminalromaner, litteraturkritik mm.

Enquists romaner og teaterstykker er oversat til adskillige sprog og kendt over hele verden.