Bombardement

Citat
”Omfavnelsen var en tradition. I familien Dane rørte man ved hinanden. I mange andre fornemme familier nøjedes man med at kysse mor på kinden og far på hånden. Her var ømhed en tvang.”
”Bombardement”, s. 153.

Maria Hellebergs historiske roman ”Bombardement” er en bestillingsopgave til Slægten-serien udviklet af Det Historiske Hus og forlaget Lindhardt og Ringhof. Romanen udkom i 2010 og er nr. 18 i serien, hvortil Helleberg har skrevet fem værker. Denne serie følger Dane-slægten gennem det 17., 18. og 19. århundrede. I ”Bombardement” er de nået til tiden 1806-10, som rummer den vigtige nationalhistoriske begivenhed – englændernes bombardement af København i 1807 – hvilket bliver grundigt beskrevet.

I romanen følger man den unge Ludvig Dane, som har valgt at udfordre sin adelige stand ved at søge mod storbyen og handelsfaget, der ellers tilhører borgerskabet. Han er ansat i et fint handelshus ejet af Constantin Brun. Ludvig starter i romanen som en usikker arbejdsom mand med interesse i bondepiger, men udvikler sig til at acceptere sit arrangerede ægteskab og engagere sig politisk ved at forhandle med franskmændene, og han får til slut sit eget handelshus i Odense. Ludvigs forhold til kvinder giver et levende indblik i tidens kønsroller og sociale lag.

29310610

”Bombardement” er en udviklingsroman med masser af miljø- og personskildringer til at udmale det historiske materiale, romanen er skabt ud fra. Familiestrukturer fylder meget og bruges til at fortælle om de mange modsatrettede værdier i samfundet, her i kølvandet på den franske revolution. Bruns familie er den solide handelsstand med en kunstnerisk og anæmisk datter. Henriettes familie, Ludvigs svigerfamilie, er nationalister og tror på handling og krig. Dane-familien selv er adelig og tror på at eje jord og sætter familien over alt. Som faderen indprenter det i den unge Ludvig: ”Han var søn af herskabet og måtte holde sig fra bondepigerne og bondekonerne. Ingen uægte unger født under Daneborg! Det var en uanstændig handling at tvinge, lokke eller forføre en ung kvinde af bondestand til at stille éns begær. Til det havde gud indrettet prostitutionen.” (s. 30).

Fortællingen er placeret i 19 små kapitler, der indrammes af en prolog og en epilog. Romanens formudtryk kan karakteriseres ved korte kapitler, korte afsnit og korte sætninger. Dette giver en lethed med fokus på formidling. Hvilket netop er en vigtig del af romanen – at gøre en del af Danmarkshistorien levende og menneskelig.