Seersken : en roman fra Trojas fald

Citat
”Der var ikke skygge af herskelyst i ham. En blid, mager, kejtet ung mand, der var rædselsslagen for enhver slags kryb; selv en regnorm kunne få ham til at kaste op.”
”Seersken”, s. 51.

Maria Hellebergs debut ”Seersken” fra 1986 er historien om Trojas fald set fra en anden vinkel end den sædvanlige. Hovedpersonen i de kendte sagn er almindeligvis den skønne Helena, som prins Paris tog med til Troja fra Grækenland. Men Maria Helleberg lader seersken Kassandra, den næstyngste af kong Priamos’ 19 børn med dronning Hekabe, være historiens jeg-fortæller fra sin plads i dødsriget. Ingen ville tro hende, da hun levede og Troja faldt.

52954754

Kassandra var jomfru, fordi en guddom havde sagt til hende, at hun skulle bevare sin krop intakt for bedre at kunne bruge sine seerevner. Men det fik en brat ende med hendes jomfrudom. Hun blev voldtaget af den halve græske hær, da den erobrede Troja. To dage senere oplevede hun den ægte kærlighed med Agamemnon, som nok vidste, hvordan kvinder skulle have det. Hvilket hun også siden fik at vide af Agamemnons hustru, Klytemnestra, hjemme i Mykene.

De gamle myter, som vi kender fra Iliaden og Odysséen, bliver nærværende og vedkommende, når Maria Helleberg tager fat på dem, og hun lader sin historie tale stærkt om, hvor store lidelser et tabende lands kvinder udsættes for. Det kan muligvis være betænkeligt at påpege, at denne eller hin bog egner sig til undervisningsbrug, men det skal stadig med i en bedømmelse af Maria Hellebergs historiske romaner. Hun gennemlever så at sige et givent stof for læserne, så det virkelig kommer til at fortælle noget. Hun fremmaler hverdagen og menneskene bag historiens store ydre begivenheder. Til tider bliver romanen både meget erotisk og meget brutal.