Introduktion

Maria Helleberg er først og fremmest kendt som voksenforfatter. Hun har specialiseret sig i at skrive underholdende og dramatiske historier med mere eller mindre historisk baggrund.

Maria Helleberg skriver imidlertid også romaner for børn. I de fleste af sine bøger for børn fortæller hun om opdigtede personer eller hun digter om kendte historiske personer. Man kan ikke gå ud fra, at personernes liv har været præcist, som Maria Helleberg fortæller. Hun digter om og ”lægger til” for at fortælle en god historie. Det er i høj grad Maria Hellebergs fortjeneste, at den historiske genre stadig lever og dyrkes - især af piger. Hendes bøger om danmarkshistoriens kendte personer lægger sig fint i forlængelse af Herta Enevoldsens og Hjørdis Varmers historier, og de mange historieinteresserede læsere har dermed fået flere titler at kaste sig over.

Børns og unges vilkår er et tema, der går igen i bøgerne. Maria Helleberg stiller sig solidarisk med børnene og fortæller altid med respekt om de muligheder, børnene har for at gebærde sig i familien eller i samfundet under de givne vilkår. Selv om bøgerne foregår i forskellige historiske perioder og forskellige steder i verden: i Palæstina i tiden omkring Jesu fødsel, i Pompeji under Vesuvs udbrud i år 79 efter Kristus, Danmark i 1600-1700 og 1800-tallet, på De Vestindiske Øer, i Tyskland under 2. Verdenskrig, i Danmark i 1960’erne og i nutiden beskriver de mulighederne for børn og unges livsudfoldelse og kreativitet.

Hovedpersonerne er oftest piger. Maria Helleberg har en særlig forkærlighed for at beskrive piger, der vokser op til at blive noget særligt. Historierne om Moses Butterbrot er en undtagelse. Bøgerne hænger ofte sammen som serier. Det virker som Maria har svært ved at slippe personerne, og der er lige én historie mere, der skal fortælles.