Al kærligheds begyndelse

Citat
”Hun mader Walter, og hun spørger sig selv om Walters måde at tage imod mad fra skeen på minder om den måde han tog imod maden fra sin mors ske som barn, hun kommer i tanke om Avas måde at spise på, hendes bittesmå, afsluttede bidder, babyen i hende, Avas babyagtige snappen efter skeen, efter den søde grød.”
”Al kærligheds begyndelse”, s. 72.

Stella og Jason møder hinanden i et fly. Det er den første sætning i Hermanns første roman, ”Aller Liebe Anfang” fra 2014 (”Al kærligheds begyndelse”, 2016). Vi får således hurtigt serveret begyndelsen på Stella og Jasons kærlighed. Vi får også at vide, at Stella er hjemmesygeplejerske og lider af flyskræk. Jason er bygningsarbejder og rejser meget. De bliver gift og bor i et lille hus i udkanten af en by og har fået datteren Ava. Men vi ved ikke så meget mere om kærligheden mellem Jason og Stella, for Jason er meget fraværende, han er af sted for at bygge huse rundt omkring, og Stella og Ava har en stille dagligdag med hinanden. Stella har vagter hjemme hos de syge ældre, hun tager sig af, Ava går i børnehave.

52269563

Kærligheden er blevet et fravær, den ene halvdel af sengen står tom, og fortroligheden mellem Stella og Jason er gået tabt. Stella skriver i stedet lange breve til sin gamle veninde Clara, som hun har levet et meget anderledes storbyliv med, og prøver at få hold på det nye liv, hun befinder sig i med mand og barn. Man fornemmer en ensomhed, midt i det, der skulle være familieidyl, det voksne familielivs snærende bånd, der tenderer noget, der ligner klaustrofobi. Der ligger noget usagt mellem Stella og Jason, noget potentielt sprængfarligt, og Stella ved ikke, hvad det er: ”vi sidder ved siden af hinanden ligesom i flyet, tænker Stella, og hun undrer sig over tavsheden mellem dem som tilsyneladende er ligetil og naturlig, Jason er under alle omstændigheder et fåmælt menneske. Men måske er tavsheden også afgrundsdyb, afventende, måske er Jason på vagt. Er Stella også på vagt?” (s. 56).

Midt i denne ordnede stilhed dukker Mister Pfister op. Mister Pfister, en ung mand fra den stille villavej, begynder at stalke Stella med breve og besøg. Han dukker kun op, når Jason er af sted, og i lang tid reagerer Stella ikke. Hun forsøger at fortrænge hans eksistens, indtil hun begynder at blive skræmt over Mister Pfisters vedholdenhed og tager sig i at spekulere over kærlighedens og besættelsens natur, hvordan den opstår, hvad der forårsager den.

”Al kærligheds begyndelse” er Hermanns første roman, og den er skrevet i samme ordknappe stil som novellerne. Korte, fortættede sætninger, der ind imellem maler smukke stilleben-agtige tableauer frem af dagligdagen, hvor en knugende og måske endda gruopvækkende virkelighed har det med at titte frem i sprækkerne.