Genrer og tematikker

Annette Herzog har siden sin debut i 2000 skrevet over 30 bøger for børn og unge. Hendes forfatterskab dækker over en bred vifte af genrer fra pigebogs-serien om Emma, over gysere som ”I brøndens mørke” og ”Edderkoppemanden”, til ”Pssst!”, der er en graphic novel.

Selv forklarer hun sit forfatterskabs bredde således: “Jeg skriver mange slags bøger: Billedbøger til de mindste, letlæsningsbøger til dem, der er begyndt at læse selv. Jeg elsker at skrive højtlæsningsbøger og tror, at mange dygtige læsere også selv kan læse dem. Og så skriver jeg romaner til de større børn, nogle af dem serier. Desuden er jeg en meget nysgerrig person og vil hele tiden prøve noget nyt. Derfor har jeg ikke specialiseret mig på noget, for eksempel realisme eller phantasy, men skriver mange forskellige slags bøger. Nogle af mine historier handler om alvorlige emner som krig eller at være flygtning. Jeg har skrevet uhyggelige bøger, pigeromaner, drengeromaner, bøger, der handler om at miste eller savne nogen, poetiske og spændende bøger ...” (Annette Herzog: Hvad jeg skriver og hvorfor. annetteherzog.com).

Tematisk skildrer Annette Herzog ofte børn, der står alene i en form for krisesituation. I billedbogen ”Mor græder” drejer det sig for eksempel om, hvordan børn ikke kun håndterer deres egen sorg, men også deres forældres, oven på en skilsmisse. I bogen ”Noras drøm” er krisen mere ekstrem, da den skildrer en piges ensomme kamp for overlevelse i et efterkrigslandskab. Og endelig skildrer Annette Herzog i serien om pigen Emma og i den grafiske novelle ”Pssst!” den mest almindelige form for krise, nemlig overgangen fra barn til voksen.

Et andet gennemgående træk er, at de voksne ikke er entydigt stabile pejlemærker for børnene. De kan enten være helt fraværende som i ”Noras drøm”, de kan være handlingslammede af sorg som i ”Mor græder”, de kan være tvetydige og psykotiske som i ”I brøndens mørke” og endelig kan de have affærer og komme til at stikke en lussing i afmagt, som det er tilfældet i serien om Emma.