Pssst!

Citat
”Da jeg gik i nulte, syntes jeg, at dem fra femte nærmest var voksne. Nu går jeg selv i femte, men jeg er jo slet ikke voksen. Dengang glædede jeg mig altid, til det var mig, der var noget. Men nu er jeg bare forvirret.”
”Pssst!”, s. 21.

”Pssst!” udkom i 2013 og er en tegnet roman, en såkaldt graphic novel. Den er et samarbejde mellem Annette Herzog, der har stået for tekstdelen og Katrine Clante, der har stået for billedsiden. Bogen vandt i 2015 Ping-prisen for bedste børne/ungdomstegneserie.

Viola er 12 år og står med et ben i både barndommens og i voksenlivets land. Det er et forvirrende sted, hvor man skal finde ud af, hvem man er, og hvad livet er for en størrelse. Viola flakser mellem de to tilstande. Det ene øjeblik er hun et lille barn, der har brug for de voksnes støtte og hjælp og det næste en ung kvinde, der kan klare sig selv.

Det gennemgående billede på Violas tilstand er sommerfuglelarvens forvandling. Sommerfuglelarven spinder en puppe om sig selv, og indeni nedbrydes den fuldstændig til en flydende masse. Ud af denne masse dannes en smuk sommerfugl, der forlader puppen og flyver ud i verden.  

I 12 afsnit skildres livet i ’puppen’, som Viola oplever det. Samlet set fremstår ”Pssst!” som en dagbogsoptegnelse, hvor hun filosoferer og grubler over livet, kærligheden, døden og venskaber. Skal man f.eks. følge de populære piger i klassen på bekostning af andre venskaber? Læseren får indblik i Violas mange overvejelser gennem hendes samtaler med andre og gennem hendes indre dialog.

29891877

Katrine Clantes illustrationer er enkle og holdt i afdæmpede farver. De veksler mellem det klassiske tegneserieformat, hvor handlingen udspiller sig over flere ruder og collager, hvor forskellige elementer kombineres: glansbilleder, afrevne kladdehæftesider og klistermærker.

Illustrationerne anvendes på flere forskellige måder i forhold til teksten. Dels understøtter de teksten og skildrer det beskrevne, dels tjener særligt collagedelen som et billede på Violas mylder af tanker, følelser og indtryk. Endelig udbygger illustrationerne betydningen af teksten, f.eks. når en illustration viser Viola med store, blødende sår på knæene og en væltet cykel i baggrunden, og teksten lyder: ”Nogle gange hader jeg rød.”

”Pssst!” er en klassisk fortælling om det at blive voksen, en såkaldt ’coming of age’-fortælling, hvor Viola udforsker det at være sig selv. Ikke sin mors datter eller sin fars pige, men et selvstændigt individ med egne meninger og erfaringer.