Sidste år er længe siden

Sidste år er længe siden foregår i samme by som Outsideren , et års tid efter. Nogle af personerne fra Outsideren - bl.a. Ponyboy - optræder også i denne bog, men som bipersoner. Situationen for de unge i byen efter hændelserne i Outsideren beskrives kort af fortælleren Bryon.

23545667

Ellers handler bogen om Bryon og Mark. De er begge 16 år og bor sammen med Bryons mor, da Marks forældre er døde. Bryon og Mark har næsten altid været sammen, selv inden Mark flyttede ind til Bryon og hans mor, så de føler sig fuldstændig som brødre.

Bryons mor ligger på hospitalet, så det kniber med pengene. De klarer sig ved lidt smårapseri, kortslutning af biler, og vinde i billard ved at snyde.

Deres ven M&M har en storesøster, Cathy, som Bryon forelsker sig i og begynder at komme sammen med. Forholdet til Cathy, samt den nære ven Charlies tragiske død, som indtræder, da han beskytter Bryon og Mark under et røverisk overfald, ændrer efterhånden Bryons indstilling til meget, og han og Mark udvikler sig mere og mere væk fra hinanden.

Bryons og Marks broderskab bliver også belastet af andre problemer. Bryon får et job. Mark kommer også hjem med en del penge, og da Bryon finder ud af, at Mark forhandler narkotika, kommer det til et alvorligt opgør mellem dem. Samtidig med at dette sker, forsvinder Cathys lillebror M&M og bliver senere fundet psykisk nedbrudt af narkotika.

Bogen er barsk og følsom, og selv om der sker mange af de samme ting, som der sker i "Outsideren", lærer man personerne bedre at kende. De stilles overfor nogle hårde valg, og deres valg er ikke nogen reel løsning på problemerne. Hvor langt går et kammeratskab, når andre menneskers liv står på spil? Hvordan skiller man ens følelser fra ansvar? osv.